Schaamlipcorrectie

Minder hinder dankzij een schaamlipcorrectie

Er zijn veel lichamelijke ongemakken te vinden. Wanneer je ontevreden bent met jouw schaamstreek kan dit van grote invloed zijn op jouw relatie. Daarnaast brengt het vaak lichamelijke klachten met zich mee als jouw schaamlippen te groot zijn. Denk hierbij aan verschillende pijnen die je ervaart bij het uitvoeren van activiteiten en het hebben van seksuele gemeenschap. Hiervoor kun je een schaamlipcorrectie uit laten voeren, waardoor je weer van alles kunt gaan genieten.

Wat is een schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie is een correctie van de binnenste schaamlippen, waarbij een verkleining plaatsvindt. Dit kan zowel uit medische overwegingen als vanuit cosmische overwegingen plaatsvinden. Wanneer er een correctie plaatsvindt, dan worden de binnenste lippen zo verkleind dat deze binnen de buitenste schaamlippen vallen. Ze worden hierdoor dus meer beschermd. De operatie is in dit geval voornamelijk bedoeld voor mensen die daadwerkelijk hinder ondervinden van de grootte van de lippen. De klachten kunnen niet alleen fysiek zijn, maar ook psychisch.

Wanneer je pijn hebt bij activiteiten, zoals fietsen of paardrijden, dan wordt er een schaamlipcorrectie uitgevoerd. Ook het dragen van strakke kleding kan in sommige gevallen pijnlijk zijn. De psychische klachten hebben voornamelijk met het zelfvertrouwen te maken. De schaamte die je hebt wanneer je jouw kleding uittrekt, kunnen voor veel hinder zorgen in bijvoorbeeld jouw relatie. Wanneer je geen hinder ondervindt, dan is de behandeling niet geschikt voor jou. Een vagina is immers nooit helemaal hetzelfde en je moet jezelf dan goed afvragen waarom je het zou moeten doen.

Hoe verloopt de behandeling?

Een schaamlipcorrectie begint pas wanneer je een eerste gesprek hebt gevoerd. In dit gesprek worden de klachten en wensen besproken. Ook wordt er gekeken naar het probleem, zodat er een beter beeld ontstaat van wat er staat te gebeuren. Op basis van jouw lichaamsbouw, de klachten en de wensen die uit het gesprek komen, wordt er gekeken naar de mogelijkheden. In sommige gevallen zullen er nog foto’s gemaakt moeten worden voor in het medisch dossier. Dit kan ook helpen om het eindresultaat te vergelijken met het begin van het gehele proces. Uiteraard moet je zelf ook zoveel mogelijk vragen stellen. Het is van belang dat je precies weet wat er te gebeuren staat en hoe de operatie uitgevoerd gaat worden. Zo kun je jezelf het beste voorbereiden op wat komen gaat.

Na dit gesprek wordt de schaamlipcorrectie ingepland. Tijdens de operatie word je plaatselijk verdoofd. Het is namelijk een eenvoudige ingreep, waar de arts maximaal een uur mee bezig is. Hiervoor is een deel gemarkeerd en wordt er een incisie gemaakt in beide schaamlippen. Zo kunnen overtollig huid en weefsel verwijderd worden. Dit gebeurt vaak door middel van een scalpel, maar kan ook middels een laser gebeuren. Nadat de operatie is uitgevoerd wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet meer verwijderd te worden, maar lossen vanzelf op. Binnen een half jaar tot een jaar zullen de littekens niet meer zichtbaar zijn. Dit is echter wel afhankelijk van jouw wondgenezing.

Het is van belang dat je een goede nazorg pleegt bij een schaamlipcorrectie. Het behandelde deel kan namelijk gaan zwellen. Direct na de ingreep moet er daarom gekoeld worden. Dit moet je enkele dagen vol blijven houden, zodat de zwellingen niet in kunnen treden. Ook moet de wond goed schoongehouden worden. Iedere keer dat er iets met de vagina gebeurt, zoals naar het toilet gaan, moet de wond wederom gespoeld worden. Houd er ook rekening mee dat er bloedverlies op kan treden. Je kunt daarom het beste maandverband gebruiken om dit bloed mee op te vangen. Zo voorkom je extra ongemakken en kun je uiteindelijk van het eindresultaat gaan genieten. Dit eindresultaat is immers waar je het allemaal voor doet.

Hoeveel kost een schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie is geen goedkope ingreep. Vergeleken met andere plastische chirurgie zitten er echter geen torenhoge kosten aan verbonden. Voor deze ingreep is een gemiddelde prijs 1350 euro gerekend. Het is echter afhankelijk van de kliniek waar je de behandeling uit wilt laten voeren hoeveel je er daadwerkelijk voor kwijt gaat zijn. Je zult daarom altijd eerst een inventarisatie moeten maken van de verschillende mogelijkheden, zodat je voor jezelf kunt bekijken waar je het beste uit bent. Ga hierbij niet direct van de goedkoopste oplossing uit, maar kijk ook naar andere klinieken. Vraag daarbij ook na in hoeverre de ingreep vergoed wordt bij jouw verzekeraar. In de meeste gevallen gebeurt dit niet, maar het kan zijn dat het door een medische ingreep toch vergoed gaat worden.

Zijn er risico’s verbonden aan een schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie brengt weinig tot geen risico’s met zich mee. Het is een eenvoudige ingreep, waardoor er uitsluitend standaard operatierisico’s kunnen voor komen. Denk hierbij aan nabloedingen, infecties of gevoelloosheid in de buurt van de littekens. De gevoelloosheid kan vaak na verloop van tijd verdwijnen, maar in sommige gevallen is het ook blijvend. Ook daarom moet je goed nadenken voordat je de correctie uit laat voeren. Je zult daarbij ook lang niet altijd een symmetrisch resultaat verkrijgen. Dit is echter niet erg, omdat schaamlippen van nature asymmetrisch zijn.