Borstreconstructie

Een borstreconstructie na een chemotherapie

Wanneer iemand borstkanker heeft, dan kan ervoor gekozen worden om de borst te amputeren. Dit is vaak een ingrijpende gebeurtenis voor een vrouw. Niet alleen heeft de ziekte zelf al een enorme impact op een persoon, ook kan het voor de vrouw extra onzekerheden met zich meebrengen wanneer er een borst weggehaald moet worden. Iemand kan er dan voor kiezen om een borstreconstructie uit te voeren. Op deze manier krijgt iemand een nieuwe borst en kan weer met veel zelfvertrouwen alle kleding dragen.

Wat is een borstreconstructie?

Een borstreconstructie is een manier om een borst na te maken na een amputatie. Vaak gebeurt dit nadat de amputatie plaats heeft gevonden na de beëindiging van een eventuele bestraling of chemotherapie. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen een uitgestelde en een direct reconstructie. De uitgestelde reconstructie gebeurt in dit geval na de beëindiging, terwijl de directe tijdens de amputatie wordt geplaatst. Wanneer een bepaalde operatie wordt ondergaan is afhankelijk van de patiënt en wordt altijd vooraf met je besproken. 

Een borstreconstructie is geen eenvoudige ingreep. Het is zowel lichamelijk als psychisch een zwaar proces, wat lang niet altijd in een operatie gedaan wordt. Het is daarom goed om zoveel mogelijk informatie te winnen voordat je eraan begint. Zo weet je hoe het eruit ziet, wat de operatie inhoudt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je in kunt spelen op de toekomst. Denk er daarbij ook over na dat een gereconstrueerde borst niet hetzelfde aanvoelt als de gewone. Toch kun je er weer plezier aan beleven. Je kunt immers weer de kledingstukken aan die je niet meer aan zou durven en je voelt je hierdoor psychisch ook veel sterker. Je kunt hierdoor veel voordelen behalen aan de reconstructie en het kan de keuze meer dan waard zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Een borstreconstructie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Bovenstaande voorbeelden zijn hier een van, maar je kunt er ook voor kiezen om preventief te opereren door middel van een reconstructie. Dit gebeurt vaak wanneer er een familiaire of erfelijke aanleg is voor borstkanker. In dit geval moet je een strenge controle laten uitvoeren of preventies opereren. Zo voorkom je dat eventuele kankercellen de kans krijgen om te ontwikkelen en kun je gezond door het leven gaan en je geen zorgen te maken over de toekomst. De reconstructie kan bij veel mensen geadviseerd worden.

Wanneer je gekozen hebt voor een borstreconstructie dan kan er gekeken worden naar de mogelijkheden. Je kunt de reconstructie laten uitvoeren met een lichaamseigen prothese, waarbij er vet van een andere plek in jouw lichaam gebruikt wordt om de borst na te kunnen maken. Ook is er de mogelijkheid om door middel van siliconen een prothese te laten maken. Dit lijkt in sommige gevallen op een borstvergroting, maar dan wordt de volledige borst nagemaakt zoals deze er eerst ook uitzag. Je kunt zelf kiezen welke methode je wilt gebruiken, maar er worden wel altijd adviezen over gegeven. Zo voorkom je dat er iets niet mogelijk is.

Hoeveel kost een borstreconstructie?

Een borstreconstructie kent kosten. Deze kunnen hoog oplopen, maar deze worden te allen tijde vergoed door de zorgverzekering. Of je er nu voor kiest om voor een preventieve operatie te gaan of deze te ondergaan wanneer je geholpen wordt aan borstkanker. Hoewel het vergoed wordt, gaat het wel ten koste van het eigen risico. Echter is dit geld het meer dan waard. In veel gevallen ben je genezen, doordat de operatie op het juiste moment uitgevoerd wordt. De overige kosten hoef je echter nooit te betalen, omdat het te allen tijde als een medische ingreep wordt gezien.

Zijn er risico’s verbonden aan een borstreconstructie?

Een borstreconstructie is een operatie. Aan iedere operatie zitten risico’s verbonden, waar je van op de hoogte moet zijn. Zo is een van de risico’s de kans op nabloedingen. Deze bloedingen kunnen direct na de operatie plaatsvinden, waarna er een drain geplaatst wordt om het wondvocht te verwijderen. Echter kan het ook zijn dat je deze thuis krijgt. Wanneer het thuis gebeurt, dan is het van belang dat je direct contact opneemt met de kliniek. Er kunnen dan direct stappen worden ondernomen om de nabloeding te stoppen. Ook is de kans op infecties aanwezig. Echter kunnen er nog andere complicaties optreden bij een borstreconstructie. Zo kan er een bindweefselkapsel vormen rondom de prothese. Deze laat de borst hard en pijnlijk aanvoelen, waardoor je er een naar gevoel aan overhoudt. Deze borst is te behelpen met een capsulotomie. Hierbij wordt het kapsel weggehaald. In feite wordt deze ingesneden, zodat deze meer ruimte voor de prothese overblijft. Ook kan de bloedcirculatie in de wondranden of het weefsel dat verplaatst is onvoldoende zijn, waardoor het weefselversterf plaats gaat vinden.