Buikwandcorrectie

Met een buikwandcorrectie voel jij je zeker

Afvallen kan jou lekker in je vel laten zitten. Echter brengt het vaak ook met zich mee dat jouw huid zo uitgerekt is, dat dit niet meer mee veranderd. Je kunt hierdoor onzeker worden en wilt er het liefst alles aan doen om jouw buik er goed uit te laten zien. Veel sporten kan er wel iets aan bijdragen, maar de slappe huid gaat nooit helemaal weg. Hiervoor kun je een buikwandcorrectie uit laten voeren. Deze correctie kan echter niet altijd uitgevoerd worden, waardoor je goed op moet letten wat er op jou van toepassing is.

Wat is een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie is een correctie van de huid. Deze wordt voornamelijk uitgevoerd wanneer iemand veel gewichtsverlies, een zwangerschap of een veroudering van de huid heeft doorlopen. Hierbij zijn de spieren vaak verslapt en gaat de huid extra hangen. Een correctie helpt in dit geval om de huid te herstellen en geeft daarbij een plattere en strakkere huid. Veel mensen zetten deze correctie in wanneer de overtollige huid een grote hinder is in het dagelijks leven. Denk hierbij niet alleen aan het passen van kleding, maar ook de onzekerheid die het met zich meebrengt. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen twee operaties: een mini-buikwandcorrectie en een volledige correctie.

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat je tot een buikwandcorrectie komt, moeten er eerst gesprekken gevoerd worden. Deze gesprekken moeten uitwijzen welke operatie je nodig hebt en wat dus de ernst van zaken is. Ook worden er foto’s gemaakt voor in het medische dossier. Deze foto’s dienen ook als referentiepunt. Wanneer je een mini-buikwandcorrectie krijgt, ga je onder narcose. Hierbij krijg je een licht geboden horizontale snede boven de schaamheuvel. De huid en het vet wordt tot aan de ribben losgemaakt, maar de navel blijft op de onderliggende spierlaag vastzitten. De vergrootte ruimte wordt daarbij verkleind, waardoor de buikwand als het ware strakker wordt. De overtollige huid en het vet worden verwijderd, waarna de wond dichtgemaakt wordt met hechtingen.

Bij een totale buikwandcorrectie voert een plastisch chirurg dezelfde handelingen uit, maar in dit geval gaat ook de navel mee. De navel wordt hierbij als het ware eruit gepakt, waardoor de totale buikwand verkleind kan worden. Hierbij wordt ook een grotere snede gemaakt, waardoor er eenvoudiger gewerkt kan worden en er een beter resultaat komt. Wanneer de huid en het overtollige vet weggehaald zijn, wordt de buik weer aan elkaar gemaakt en de navel opnieuw ingehecht. Deze behandeling duurt daarom ook langer dan bij de mini-variant. Je ligt namelijk twee uur lang onder narcose.

Hoeveel kost een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie brengt altijd kosten met zich mee. Het is echter afhankelijk van de ingreep hoeveel dit precies gaat zijn. Daarom worden de behandelmogelijkheden altijd eerst met je besproken, zodat er bepaald kan worden welke het beste bij jouw situatie past. Ook krijg je hier de kosten van te horen. Je kunt ervan uit gaan dat je een aantal duizend euro’s kwijt bent aan de correctie. Wanneer je een mini-buikwandcorrectie uit laat voeren is dit vaak boven de 3000 euro. Dit is nog zonder de overnachting die erbij komt kijken. Voor deze overnachting betaal je vaak ook nog enkele honderden euro’s.

Een buikwandcorrectie brengt hogere kosten met zich mee. Het is afhankelijk van de behandeling en de grootte van de ingreep hoeveel het is. Hier kun je in ieder geval tussen de 5000 en 7000 euro kwijt. Hiervoor krijg je wel de volledige ingreep en wordt ervoor gezorgd dat jouw buik weer strakker is. Mocht je hier ook een navelcorrectie bij willen hebben, dan kan er nogmaals 1000 euro of meer bijkomen. De kosten voor de correctie worden in de meeste gevallen niet vergoed. In sommige gevallen kun je aanspraak maken op de verzekering. Dit is echter alleen mogelijk wanneer er andere klachten bij komen kijken. Je zult hier daarom altijd met de verzekeraar over moeten praten.

Zijn er risico’s verbonden aan een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie is een ingreep op het lichaam. Er kunnen daarom eventuele risico’s voor komen. Het is in feite een operatie, waarbij een infectie op kan treden of een langzame wondgenezing. Hoewel de genezing bij ieder persoon sowieso al anders is, kan het hierbij dus nog langer duren. Ook zit er een kans op trombose in. Deze verstopte aders komen voornamelijk voor bij mensen die veel onderhuids vetweefsel bezitten. Hoe normaler het gewicht voor de operatie, hoe lager de kans op dit risico.

Hoewel er met veel zorg een buikwandcorrectie uitgevoerd wordt, kunnen er ook nabloedingen voor komen. In dit geval zul je nog een keer geopereerd moeten worden, zodat het bloedvaatje dichtgemaakt kan worden. Ook is de kans op vocht onder de huid aanwezig. Door middel van een punctie kan dit vocht verwijderd worden. Heb je daarbij ook overtollig huid bij de heupen? Dan kan dit vaak uit zichzelf wegtrekken. In sommige gevallen moeten deze ‘dog ears’ verwijderd worden. Je krijgt hier een plaatselijke verdoving voor en de ingreep is klein.