Borstverkleining

Een borstverkleining voor het verlichten van klachten

Borsten kunnen soms lichamelijke en psychische klachten opleveren. Wanneer ze te zwaar of slap zijn, dan kan dit vaak veel met zich meebrengen. Ook kan het zijn dat je jezelf hierdoor onzeker gaat voelen. Hoewel veel mensen er mee blijven lopen, kun je er ook voor kiezen om een borstverkleining te ondergaan. Met deze verkleining zorg je ervoor dat je weer lekker in je vel zit en dat je weinig tot geen pijn meer gaat hebben. Ook zullen jouw borsten niet meer in de weg zitten. Het is daarom goed om te bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Wat is een borstverkleining?

Een borstverkleining is zoals de naam al aangeeft een verkleining van de borsten. Veel mensen doen deze operatie niet om mooiere borsten te krijgen, maar juist om de lichamelijke en psychische klachten te verhelpen. Het gewicht van de borsten kan immers pijn in de schouders, rug en hals opleveren. Ook zitten de borsten vaak in de weg tijdens het sporten en zijn er weinig kledingstukken die naar behoren passen. Met een verkleining kan ervoor gezorgd worden dat er weer een degelijke cupmaat ontstaat en de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Hoewel een borstverkleining niet altijd even precies uitgevoerd kan worden, wordt er wel rekening gehouden met de gewenste cupmaat. Deze zal daarom nooit verkeerd uitvallen. De geschikte grootte moet hierbij wel besproken worden. Sommige verkleiningen zijn namelijk niet realistisch uit te voeren, maar vaak komen de adviezen wel overeen met wat iemand daadwerkelijk wilt. Je houdt er echter wel altijd littekens aan over, welke na verloop van tijd smaller worden. Er wordt echter geen correctie van het overtollige weefsel uitgevoerd.

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat je aan de borstverkleining begint, worden alle mogelijkheden met je besproken. Zo wordt er onder andere gekeken naar de gewenste grootte. Als dit niet overeenkomt met wat er mogelijk is, wordt er gekeken naar een oplossing. Ook wordt jouw gewicht besproken. Het is van belang dat de operatie met precisie uitgevoerd wordt. Als uitwijst dat je te zwaar bent, dan is het verstandig om voor de verkleining af te vallen. Zo krijg je altijd het beste resultaat. Doe je dit na de operatie, dan kan het zijn dat de borsten weer gaan verslappen. Als je het streefgewicht hebt bereikt, dan is de kans groot dat er geen risico’s bij komen kijken.

Ook is het van belang dat je jouw oksels een week voor de operatie niet meer scheert. Zo voorkom je infecties na de operatie. Daarna word je opgenomen in de kliniek. Zo kan de operatie namelijk uitgevoerd worden en wordt er voor de nazorg gezorgd. Op de dag zelf wordt het patroon op jouw borsten getekend. Hier kan de chirurg zich aan houden en begint de behandeling zelf. Deze duurt twee uur, waarbij je onder narcose bent. De meest gebruikte techniek bij de operatie is door aan de onderkant de huid en vet- en klierweefsel te verwijderen. Ook wordt er een figuurnaad aangelegd die van de tepel naar beneden loopt. De tepel wordt hierbij verplaatst.

Hoeveel kost een borstverkleining?

Een borstverkleining brengt ook kosten met zich mee. Deze kost normaliter tussen de 4000 en 6000 euro. Het kan echter zijn dat deze door de verzekeraar wordt vergoed. Bij de basisverzekering geldt hiervoor dat je minimaal cup DD of E moet hebben en aantoonbare fysieke klachten. Als je korter dan 1.60 meter bent, dan ligt de grens op cup C. Ook moet jouw BMI gedurende een jaar onder de 30 zitten om in aanmerking te komen voor de vergoeding vanuit de verzekeraar. Ook wordt de verkleining vergoed wanneer de ene borst minimaal 2 cupmaten verschilt van de andere.

Wanneer je hier niet onder valt, dan kun je bekijken of het vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed. Echter krijg je hierbij nooit het totale bedrag terug. De verzekering geeft jou namelijk tot maximaal 1000 euro terug voor de operatie. Het is daarom altijd verstandig om eerst te bekijken wat de mogelijkheden zijn en of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de vergoeding. Anders zul je de volledige kosten zelf moeten betalen en dit kan soms flink oplopen.

Zijn er risico’s verbonden aan een borstverkleining?

Een borstverkleining heeft dezelfde risico’s als iedere andere operatie. Zo kan er een nabloeding ontstaan bij de wond of treedt er een infectie op. Ook kan het zijn dat de wond op een of meerdere plaatsen gaat wijken. Hoewel dit problemen oplevert, gaat het vaak vanzelf weer over. In sommige gevallen moet er ingegrepen worden, zodat het borstweefsel niet gaat afsterven. Je kunt de kans hierop zelf ook verkleinen wanneer je geen overgewicht hebt. Vandaar dat er ook altijd geadviseerd wordt om een bepaald streefgewicht te bereiken voordat je aan de operatie begint. Houd er ook rekening mee dat de tepels weinig tot geen gevoel meer kunnen hebben. Dit komt niet altijd volledig terug.