Gynaecomastie

Gynaecomastie verhelpen voor meer zelfverzekerdheid

In de pubertijd gebeuren soms vreemde dingen met het lichaam. Zo werkt lang niet ieder lichaam hetzelfde, waardoor het mannenlichaam ook vreemde vormen aan kan nemen. Een van de dingen die kan gebeuren, is gynaecomastie. Hierbij treedt er borstvorming op. Het kan vaak spontaan weer verdwijnen, maar soms blijft het. Dit kan veel problemen opleveren in het dagelijkse leven. Het is daarom van belang dat je weet wat eraan gedaan kan worden, zodat je er op het juiste moment de behandeling voor kunt gaan starten. Onderstaande informatie helpt jou hierbij, zodat je goed voorbereid een eerste gesprek in kunt gaan.

Wat is een gynaecomastie?

Gynaecomastie is een medische term voor wanneer er borstvorming bij mannen optreedt. Dit gebeurt vaak al in de pubertijd, waarna het ook weer kan verdwijnen. Ook op latere leeftijd kan het voor komen. Mannen van middelbare leeftijd hebben hier het meeste last van. De aandoening kan voor zowel fysieke als psychische klachten zorgen. Men gaat zich immers onzeker voelen in het eigen lichaam en er kan hierdoor meer mee gaan spelen dan alleen de borstvorming. Plastische chirurgie kan hier echter wel bij helpen. Door middel van een medische ingreep kan het overtollige vet weggehaald worden, waardoor je weer een mannelijk lichaam krijgt.

Hoe verloopt de behandeling?

Gynaecomastie wordt door middel van een medische ingreep verholpen. Er bestaan hiervoor twee verschillende behandelingen voor. De eerste is het verwijderen van klierweefsel. Deze onderhuidse verwijdering vindt plaats onder narcose. Er worden kleine sneden gemaakt bij de borsten, waarna het klierweefsel weg wordt gehaald. Je gaat er vrijwel geen littekens aan overhouden, omdat de sneetjes zo klein zijn dat je ze vrijwel niet meer ziet. Na de operatie worden de wondjes dicht gehecht. Deze hechtingen moeten een week blijven zitten, waarna ze er weer uitgehaald worden.

Wanneer er geen klierweefsel aanwezig is, kan het ook door middel van een liposculptuurbehandeling verholpen worden. Hiermee wordt het overtollig vet weggehaald. Ook dit gebeurt altijd onder narcose en dezelfde handelingen worden uitgevoerd. Alleen wordt in dit geval het overtollig vet weggehaald. Het herstellen hiervan kost wel meer tijd. Er isnamelijk weinig verschil met de oude situatie, doordat het behandelde gebied nog altijd opgezwollen is. Ook zijn er bloeduitstortingen zichtbaar. Deze trekken uiteraard weer weg. Het kan zijn dat de chirurg jou een korset laat dragen om de zwellingen te reduceren.

Het herstel van een gynaecomastie gaat ook in enkele stappen. In eerste instantie moeten de zwellingen weg zijn, zodat er een beter beeld ontstaat van hoe de borsten er in de toekomst uit gaan zien. Het kan drie tot zes maanden duren voordat er daadwerkelijk resultaat te zien is. Ook dit is afhankelijk van factoren. Zo spelen spieropbouw, het voedingspatroon, de leeftijd en de hormoonhuishouding een grote rol bij het proces. Ook het herstellend vermogen van het lichaam en de elasticiteit van de huid kunnen het herstelproces beïnvloeden.

Hoeveel kost een gynaecomastie?

Gynaecomastie is een medische ingreep waar kosten aan verbonden zitten. Het is afhankelijk van de kliniek waar je naartoe gaat hoeveel je kwijt gaat zijn voor de operatie. Ook speelt de manier van behandelen een grote rol bij het vaststellen van de prijs. Het is altijd goed om bij de kliniek waar jij de behandeling uit wilt laten voeren na te vragen wat de exacte prijs is. Je kunt er echter altijd op rekenen dat je tussen de 2000 en 3000 euro kwijt gaat zijn. Dit kan hoger uitvallen als je bij een duurdere kliniek gaat. Wanneer je de behandeling uit wilt gaan voeren is het altijd goed om jouw budget in de gaten te houden.

Echter wordt de behandeling van gynaecomastie in sommige gevallen ook vergoed door een verzekering. Dit is geheel afhankelijk van de samenstelling van jouw verzekeringspakket. Wanneer je het vergoed wilt laten krijgen, moet je een verwijsbrief van jouw huisarts in het bezit hebben. De medische indicatie voor de operatie moet hier duidelijk opstaan, zodat de aanvraag ook daadwerkelijk ingediend kan worden bij de verzekeraar. Zorg er daarom voor dat je ook onderzoek doet naar deze mogelijkheden en vraag het eventueel aan jouw verzekeraar zelf. Zo voorkom je teleurstellingen en kun je ervoor zorgen dat je op de juiste manier geholpen wordt.

Zijn er risico’s verbonden aan een gynaecomastie?

De behandelingen van gynaecomastie vallen onder de normale operaties. Bij iedere operatie komt de kans op complicaties kijken. Het is echter geheel afhankelijk van jouw lichaam of je hier daadwerkelijk last van kunt krijgen. Je moet echter wel weten welke complicaties dit zijn. Een daarvan is een nabloeding. Deze bloeding kan al kort na de operatie plaatsvinden, maar ook later. Wanneer er bloedingen plaatsvinden, moet je contact opnemen met de kliniek. Deze kan er namelijk voor zorgen dat de bloeding stopt. Ook infecties kunnen optreden. Ondanks de steriele materialen waarmee gewerkt wordt, kan het toch voor komen. Behandel de wond daarom altijd goed.

Bij een liposculptuur kan er ook een onregelmatig huidoppervlak voor komen. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen die een wat slappere huid hebben. Door de bloeduitstortingen na de operatie kan de huid ook gaan verkleuren. Je hoeft hier niet vreemd van op te kijken en het kan in sommige gevallen nog wegtrekken. Houd er echter rekening mee dat deze verkleuringen ook blijvend kunnen zijn. Als laatste is ook vochtophoping een voorkomend probleem na de operatie. Voor deze ophopingen kan een drain worden aangelegd, waardoor het vocht eruit komt. Echter kan deze alleen in de kliniek aangelegd worden. Je zult dus altijd contact op moeten nemen als je merkt dat er vocht achter is gebleven.