Borstvergroting

Een natuurlijke vorm bij een borstvergroting

Niet iedereen is gezegend met grote borsten. Veel vrouwen vinden hun borsten te klein, wat veel onzekerheden met zich mee kan brengen. Hierdoor zit een vrouw vaak minder goed in haar vel, wat weer extra complicaties op kan leveren. Een borstvergroting kan hierbij een goede uitkomst bieden. Met een vergroting kun je namelijk een of enkele cupmaten omhooggaan, waardoor je goed uitziende borsten hebt waarmee je gezien mag worden. Ontdek daarom snel hoe het in zijn werk gaat en maak de keuze voor jouw eigen vergroting.

Wat is een borstvergroting?

Een borstvergroting is een vergroting van de borsten. De meeste mensen doen dit omdat de borsten te klein zijn, maar anderen vinden het ook mooier als er een grotere cupmaat is. Het is afhankelijk van de persoon tot hoever de vergroting uitgevoerd wordt. De borsten worden in dit geval opgevuld met siliconen, waarna er ook een lifting plaatsvindt. Er komt hierdoor een natuurlijke vorm in. Mensen zullen hierdoor niet snel merken dat jouw borsten aangepast zijn, maar je gaat jezelf wel een stuk beter voelen, doordat je de kleren weer aankunt die je aan wilt en jouw decolleté er goed uitziet.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling van de borstvergroting gebeurt in verschillende stappen. Er moet immers zekerheid zijn dat er weinig tot geen risico’s plaatsvinden en er moet gekeken worden welke mogelijkheden er bij jouw situatie passen. Daarom begint een vergroting altijd met een eerste consult. Tijdens dit consult wordt er veel informatie geboden over de behandeling en kun je jouw vragen stellen. Ook wordt er gekeken of jouw wensen haalbaar zijn. Tijdens deze gesprekken wordt jouw lichaam ook bekeken. De verhouding van de borsten moet namelijk duidelijk zijn, zodat er geen verkeerde ingreep wordt gedaan.

Door middel van een pasprothese kan gekeken worden of de maat van de borsten goed is. Hier zit een implantaat in, welke je aan onder jouw kleding aan kunt trekken. Zo zie je gelijk hoe de borsten er op jouw lichaam uit komen te zien en kan er eventueel nog een aanpassing worden gedaan. Wanneer je gebruik maakt van medicatie of wanneer je rookt, dan wordt dit ook met jou besproken. Het zou namelijk kunnen zijn dat je met een bepaalde medicatie moet stoppen totdat de borstvergroting plaats heeft gevonden. Ook kan geadviseerd worden om te stoppen met roken, omdat dit de genezing van de wond negatief beïnvloedt.

De implantaten en de behandeling zelf

De borstvergroting kan gebeuren aan de hand van verschillende soorten implantaten. Siliconen zijn het meest voorkomende. Deze siliconen voelen natuurlijk aan en lijken qua dichtheid op het eigen weefsel in de borst. Deze zijn vaak rond, maar je hebt ook anatomisch gevormde siliconenimplantaten. Deze hebben een meer natuurlijke vorm en zijn aan de bovenkant wat platter dan aan de onderkant. Ook kun je gebruik maken van een fysiologische zoutoplossing. Deze zijn in tegenstelling tot de siliconenimplantaten niet gevuld met gel. Deze oplossing is niet schadelijk voor de gezondheid en zijn beter voelbaar in de borst.

Wanneer de geschikte oplossing gevonden is, dan kan de operatie van start gaan. Deze wordt uitgevoerd onder narcose en duurt ongeveer twee uur. De implantaten kunnen hierbij op drie manieren ingebracht worden. Zo wordt deze bijvoorbeeld via een borstplooi onder de borst ingebracht, maar het kan ook via de oksel of via de tepelhof. Er wordt hierbij altijd een sneetje in de huid gemaakt op de plaats van de implantaten, waarna er een pocket gemaakt wordt. Daarna gaat het implantaat erin en wordt de wond gehecht. Het is afhankelijk van jouw klier- en vetweefsel op welke manier de borsten uiteindelijk opgevuld gaan worden en waar de chirurg voor gaat kiezen.

Hoeveel kost een borstvergroting?

Bij een borstvergroting komen kosten kijken. Dit ligt gemiddeld rond de 4000 euro, maar het is afhankelijk van de kliniek waar je terechtkomt hoeveel deze kosten daadwerkelijk zijn. Zo kan de ene kliniek hogere kosten rekenen dan een andere kliniek. Je kunt echter wel bekijken of het via jouw verzekering vergoed wordt. Als verfraaiing ziet de verzekeraar er geen nut in om de kosten te vergoeden, maar bij een medische noodzaak kun je wel kosten terugkrijgen. De complicaties die kunnen optreden aan de hand van de operatie worden in de meeste gevallen ook niet vergoed. Dit gebeurt alleen wanneer de behandelend kliniek anders aangeeft. Als zij garant staan voor complicaties dan wordt het tot drie maanden na de operatie vergoed.

Zijn er risico’s verbonden aan een borstvergroting?

Een borstvergroting is een operatie. Hierdoor zitten er bepaalde risico’s verbonden aan de behandeling. Zo kunnen er bepaalde complicaties optreden. Denk hierbij aan infecties. Ondanks de steriele materialen waarmee gewerkt worden kan het voor komen dat er een infectie ontstaat. Roken is een van de oorzaken. Ook heb je kans op nabloedingen. Deze nabloedingen kunnen vlak na de operatie al optreden in de borst. Hierdoor komt er een zwelling in de borst, is er pijn bij aanraking en voelt de borst ook harder aan. Er kan hiervoor een drain aangebracht worden om het wondvocht af te drijven, maar deze drain gaat eruit voordat je naar huis gaat. Als er thuis wederom een bloeding voorkomt, moet je terug naar de kliniek.

Andere risico’s zijn minder gevoelige tepels, verdraaiing van de prothese en een verstoorde wondgenezing. Deze risico’s zijn echter vrij klein, maar kunnen we voor komen. Als laatste is er ook een inkapseling van de implantaat mogelijk. Hierbij wordt er een laagje bindweefsel gevormd, waarmee jouw lichaam beschermd wordt. Dit heeft geen negatieve gevolgen, maar kan er wel een onnatuurlijke vorm ontstaan of worden de borsten hard. Als er toch problemen door ontstaan, kan ervoor gekozen worden om het kapsel operatief weg te laten halen of de prothese te vervangen.