Facelift

Rimpels tegengaan door middel van een facelift

Veroudering is vaak als eerste in het gezicht zichtbaar. Denk hierbij aan rimpels, maar ook aan verzakkingen van de huid. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen. De rimpels worden erger en je krijgt vaak wallen die niet meer wegtrekken. Om deze veroudering tegen te gaan kun je een facelift ondergaan. Met een facelift wordt er namelijk voor gezorgd dat rimpels geen kans meer krijgen en dat je er weer jonger uit komt te zien. Om goed voorbereid naar de operatie te gaan, kun je onderstaande informatie doornemen. Hierdoor weet je precies wat er staat te gebeuren en kun je jezelf beter voorbereiden op het gesprek.

Wat is een facelift?

Een facelift is een operatie waarbij de onderhuidse weefsels en de huid op de juiste plaats terug worden gebracht. De rimpels die jij in jouw gezicht hebt door veroudering worden hierdoor verwijderd en er ontstaat een natuurlijk resultaat. Alle plooien en rimpels van de wangen, kun en hals worden namelijk strakgetrokken en ook de weefsellagen worden aangepakt. Ook kun je het vetweefsel onder de kin weg laten halen en een eventuele halscorrectie uit laten voeren. Hierdoor ontstaat er weer een strak geheel en zie je er direct jonger uit.

Ondanks dat een facelift je jonger laat lijken, staat het natuurlijke verouderingsproces niet stil. De huidelasticiteit blijft immers altijd verminderen, waardoor er in de loop der jaren wederom rimpels gevormd worden. Dit kan echter lang duren. In de meeste gevallen kan het namelijk vijf tot tien jaar duren voordat de resultaten van deze behandeling uitgewerkt zijn. Zo kun je jezelf voor een aantal jaar weer jong voelen en hoef je jezelf niet te storen aan de rimpels op jouw gezicht.

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat je aan de facelift begint, wordt de gehele behandeling met je besproken in een eerste gesprek. Ook wordt er in dit gesprek bekeken hoe ernstig de klachten zijn. Van hieruit kan namelijk gekeken worden hoelang de ingreep gaat duren en op welke plaatsen er gehandeld moet worden. Tijdens dit gesprek kun je ook al jouw vragen stellen, zodat je precies weet hoe alles in zijn werk gaat. Wanneer de behandeling begint, krijg je een verdoving. Deze verdoving is vaak plaatselijk. Je krijgt hierdoor veel nog mee. Het kan ook zijn dat je onder narcose gaat. In dit geval moet je langer opgenomen worden.

Bij een facelift wordt de huid van de hals, wangen en de weefsellaag onder de huid losgemaakt. Dit gebied moet namelijk aangespannen worden. De arts gaat daarna aan de slag met het aanspannen, zodat jouw gezicht weer strak uitziet. De rimpels zijn direct verdwenen en je hebt een goed resultaat. De drains die gebruikt zijn tijdens de operatie blijven soms nog zitten. Hierdoor wordt overtollig wondvocht afgevoerd. Deze slangetjes worden dan een dag na de operatie verwijderd, waarna jouw gezicht wordt omzwachteld met een drukkend verband. Dit verband moet je een aantal dagen laten zitten. Je zult hierdoor zelf het resultaat nog niet kunnen zien.

Ook blijft jouw gezicht en eventueel de hals nog twee weken blauw en opgezwollen. Het is van belang dat je de voorschriften van de arts volgt, zodat het zo voorspoedig mogelijk bijtrekt. Een tot twee weken na de facelift worden de hechtingen verwijderd. Ook hier kun je nog niet direct resultaat zien, omdat het nog opgezwollen kan zijn. Wanneer de zwellingen weggetrokken zijn, zie je het volledige resultaat van de behandeling en zie je in hoeverre je jonger bent geworden. Zoals gezegd blijven de rimpels daarna vijf tot tien jaar lang zoveel mogelijk weg voordat de veroudering wederom toeslaat.

Wat kost een facelift?

Een facelift is niet goedkoop. Het is afhankelijk van de kliniek hoeveel je daadwerkelijk gaat betalen voor de ingreep, maar je kunt rekenen op bedragen rond de 4000 euro. Wanneer je ook een halscorrectie uit laat voeren, worden deze kosten nog eens verhoogd. Omdat het voornamelijk als verfraaiing wordt gezien krijg je niets vergoed van de zorgverzekering. Dit komt omdat rimpels niet als medische klachten worden beschouwd. Je zult daarom het volledige bedrag uit eigen zak moeten betalen. Hierdoor zul je goed moeten bekijken hoeveel het je waard is om er zoveel jonger uit te gaan zien.

Welke risico’s zijn er verbonden aan een facelift?

De risico’s van een facelift zijn niet heel schokkend. Dit komt omdat de meeste complicaties ook bij andere operaties op kunnen treden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nabloeding of infectie. Wanneer er een nabloeding optreedt, duurt het langer voordat de wonden genezen zijn. Je zult dus langer een verkleuring van de huid zien dan normaal. Een infectie moet te allen tijde behandeld worden, zodat het niet erger wordt. De kliniek kan jou in dit geval precies vertellen wat je moet doet. Ook kunnen er soms vochtophopingen optreden. Deze ophopingen trekken vanzelf weer weg. Je zult hiervoor alleen geduld moeten hebben.

Een facelift kent echter ook eigen complicaties. Het kan namelijk voor komen dat er tijdens de behandeling een takje van de gezichtszenuw beschadigd raakt. Wanneer dit gebeurt, dan kun je het deel van jouw gezicht waarin dit zenuwtakje uitmondt niet meer bewegen. Ook dit kan vanzelf wegtrekken. Het komt zelden voor dat dit niet meer weggaat, maar je kunt er wel enkele gevolgen aan overhouden. Het is daarom goed om van tevoren op de hoogte te zijn van deze complicatie, waardoor je weet wat er gebeurd is. Houd er ook rekening mee dat het soms maar voor een gedeelte verholpen wordt, waardoor je altijd een deel van jouw gezicht kunt houden dat niet meer beweegt.