Tattoo verwijderen

Een tattoo verwijderen door middel van operaties

Veel mensen laten tattoos zetten. De een doet dit als weloverwogen keuze, terwijl de ander in een dronken bui een permanent plakplaatje laat zetten. Het kan allemaal goed uitpakken, maar vaak krijgen mensen er toch spijt van. Ook wanneer de tattoo door een artiest is gezet en niet mooi is uitgevallen kan het zijn dat iemand er op den duur veel spijt van heeft. Je kunt een tattoo verwijderen door middel van operaties. Als jij een weloverwogen keuze hebt gemaakt om de tattoo weg te laten halen, dan kun je aan de hand van onderstaande informatie jezelf voorbereiden op wat komen gaat.

Wat is een tattoo verwijderen?

Een tattoo verwijderen is het weg laten halen van een tattoo waar je niet tevreden over bent. Het verwijderen gebeurt altijd aan de hand van het wegsnijden van een stuk huid, welke weer gehecht wordt. Op deze manier is de gehele laag verdwenen en kun je ervoor zorgen dat jouw huid weer egaal wordt. Wel kun je er littekens aan overhouden, welke wellicht behandeld moeten worden op een later moment. Het voordeel van de verwijdering is dat je niet meer tegen die lelijke tattoo aan hoeft te kijken en je eventueel een nieuwe kunt laten zetten waar je wel met veel plezier op terug kunt kijken.

Hoe verloopt de behandeling?

Een tattoo verwijderen kan op verschillende manieren. Zo kun je een operatie ondergaan, maar ook door middel van een laserbehandeling de verwijdering plaats laten vinden. Het is afhankelijk van jouw tattoo welke behandeling wordt aangeraden. Daarom volgt er altijd eerst een intakegesprek, zodat de situatie bekeken kan worden en te zien wat er weggehaald moet worden. Ook staat er tijdens dit gesprek centraal waarom je de verwijdering wilt laten uitvoeren. Hier moet je immers ook over nadenken, omdat het vaak niet pijnloos gaat zijn. Je moet daarom ook op alles voorbereid zijn wanneer je de behandeling ingaat.

Als je een tattoo wil verwijderen gaat dat met een operatie, dan kunnen kleine tattoos in slechts twee operaties weggehaald worden. Je krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving. Zodra de verdoving werkt, wordt er een stuk huid weggesneden. Hierdoor gaat het deel van jouw tattoo direct weg en wordt de wond gehecht. Het is daarna van belang dat je de wond eerst laat genezen voordat je aan de volgende operatie gaat beginnen. De genezing duurt in de meeste gevallen drie tot zes weken. Het voordeel van deze operatie is dat de tattoo direct weg is. Het nadeel is dat er wel littekens achterblijven die niet eenvoudig te verbergen gaan zijn.

Een tattoo verwijderen met een laserbehandeling heeft vaak langer de tijd nodig. Het duurt namelijk langer voordat de tattoo volledig vervaagd is, maar het laat daarbij geen littekens achter. Daarom heeft dit voor veel mensen de voorkeur. Tijdens deze behandeling zorgt een lichtbundel ervoor dat het inkt geabsorbeerd wordt. Zo valt de inkt uiteen in kleine deeltjes en kan het lichaam deze afvalstoffen afvoeren. Hiervoor worden twee verschillende lasers gebruikt. Een nanoseconde laser zendt intense lichtflitsen uit, waarmee de huid wordt behandeld. Deze kan alleen vaak geen kleuren weghalen, waardoor er aparte lasers gebruikt moeten worden. Een ander nadeel is dat de tattoo nooit volledig verdwijnt. De picolaser kan dit wel. Zowel kleur als de volledige tattoo verdwijnen in een aantal sessies.

Wat kost een tattoo verwijderen?

Een tattoo verwijderen kan een dure grap zijn. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar wanneer je toch jouw tattoo wilt laten verwijderen met behulp van een operatie of een laserbehandeling dan krijg je te maken met verschillende prijzen. Zo kunnen hele kleine tattoos en enkele puntjes voor ongeveer 55 euro verwijderd worden. Hoe groter de tattoo, hoe hoger de prijs uiteindelijk gaat worden. Je kunt daarom bij de grootste tattoos, zoals bijvoorbeeld jouw volledige rug, laten verwijderen voor ongeveer 400 euro per sessie. De sessies zijn afhankelijk van het behandelde gebied en de manier waarop het uiteindelijk verwijderd gaat worden.

Je moet er ook rekening mee houden dat een tattoo verwijderen niet vergoed wordt door een zorgverzekeraar. Er zijn verzekeringen die dit wel in de polis hebben zitten, zoals bijvoorbeeld studentenverzekeringen. Je krijgt hierbij een bepaald bedrag terug, maar moet wel goede redenen hebben om jouw tattoo weg te laten halen. Je komt hier dus niet zomaar voor in aanmerking. Let er daarom goed op dat je bij de juiste kliniek de verwijdering uit laat voeren, zodat je ook op de hoogte bent van de prijzen die erbij komen kijken.

Zijn er risico’s verbonden aan een tattoo verwijderen?

Tattoos verwijderen brengt complicaties met zich mee. Vooral wanneer je de verwijdering door een operatie laat doen, krijg je te maken met de standaard complicaties die op kunnen treden bij een operatie. Denk hierbij aan infecties, een verstoorde wondgenezing, nabloedingen en eventuele andere klachten. De kans hierop is echter heel klein, waardoor je er over het algemeen niets van gaat merken. Een laserbehandeling kan risico’s opleveren wanneer de verkeerde apparatuur wordt gebruikt. Het is daarom van belang dat je bij een goede kliniek de verwijdering plaats laat vinden. Doe je dit niet, dan kunnen er onder andere brandwonden ontstaan.