Rimpels

Ga rimpels tegen met behulp van verschillende behandelingen

Naarmate je ouder wordt, komen er ook veel ouderdomskwalen bij kijken. Jouw huid gaat gedurende deze tijd namelijk ook veranderen. Er vindt een verslapping plaats, wat in de meeste gevallen leidt tot het ontstaan van rimpels. Veel mensen vinden dit lelijk en willen alles het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Je kunt daarom op veel verschillende manieren deze verouderingskwalen laten verwijderen. Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt om de juiste behandelmethode uit te kunnen kiezen.

Wat zijn rimpels?

Rimpels zijn een tijdelijke of permanente vouw in het huidoppervlak. Er zijn daarom ook veel verschillende benamingen te vinden, zoals plooien, lijnen, groeven of vouwen. Naarmate je ouder wordt, komen er steeds meer vouwen. De meeste hiervan worden zichtbaar in het gezicht. Ze ontstaan daarbij door verschillende inwendige en uitwendige factoren en je hebt er vaak geen invloed op in hoeverre ze ontwikkelen. Hoewel het bij beide geslachten voor komt, zijn het vaak de vrouwen die zich er het meeste aan storen en zich eraan laten behandelen.

Er bestaan verschillende rimpels. Zo zijn er statische en dynamische varianten. De dynamische variant is alleen zichtbaar wanneer je bewegingen uitvoert met jouw gezicht. Denk daarbij aan fronsen, de kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnen. Deze kunnen al op jonge leeftijd zichtbaar zijn en worden vaak niet als storend ervaren. De statische variant is echter altijd zichtbaar en ontstaan door een toegenomen activiteit van onderliggende spieren. Ook kan een afname van collageen en elastine een oorzaak zijn. Hoe ouder je wordt, hoe meer deze zichtbaar worden. In tegenstelling tot de dynamische varianten kun je jezelf hier wel aan storen en wil je er soms wat aan gedaan hebben.

Hoe verloopt de behandeling?

Rimpels behandelen komt steeds vaker voor. Mensen worden immers ouder en willen er daarbij ook beter uitzien. Ook zijn de schoonheidsidealen een grote factor om een van de behandelingen te ondergaan. Hierdoor zijn er ook veel klinieken die jou bij een behandeling kunnen helpen. Welke behandeling er nodig is, wordt besproken in een eerste kennismakingsgesprek. Je hoeft daarom niet altijd zelf te bepalen welke behandeling je gaat volgen. Dit is ook bijna niet te doen, omdat er een vele te lange lijst te vinden is. Tijdens het gesprek wordt er gekeken naar de ernst van de ouderdomskwalen en welke behandeling hier het beste bij past. Van hieruit gaat de arts aan de slag om jou er weer jonger uit te laten zien.

Een van de behandelingen van rimpels is botox. Hierbij wordt er een eiwit in de spier gespoten, waardoor deze weer ontspannen. Zo kunnen alle plooien strakker en gladder worden gemaakt. Het is echter maar een tijdelijke oplossing. Zo werken de meeste injecties maar maximaal 4 maanden, waardoor je vaker terug moet naar de kliniek. Het werkt echter wel goed voor de dynamische plooien. Je gaat er direct na de behandeling jonger uitzien, waardoor je er veel profijt van gaat hebben. Zodra je merkt dat de botox uitgewerkt is, kun je gelijk weer aan een nieuwe behandeling beginnen. Dit gaat geen schade opleveren aan jouw gelaat of de spieren waarin gespoten wordt.

Ook kunnen rimpels door middel van fillers verholpen worden. Dit is een vulmiddel in de vorm van een gel. De gel wordt met een naaldje in de huid gespoten. Hierbij wordt altijd een bepaald patroon gevolgd. Je krijgt een natuurlijke verjongde huid, waarbij er zelfs andere kwalen mee opgelost kunnen worden. Het is van belang dat hier een biologisch afbreekbare variant voor wordt gebruikt, zodat er geen schade wordt toegebracht aan jouw lichaam. Ze zijn hierdoor ook niet permanent. Ook deze behandeling moet om de zoveel maanden herhaald worden om er jong uit te blijven zien. Hierbij moet je wel goed opletten waar je ze laat plaatsen. Lang niet alle artsen zijn er namelijk in gespecialiseerd, waardoor er ook veel problemen op kunnen treden.

Ook een chemische peeling of dermabrasie zijn behandeling tegen rimpels. Met de peeling wordt de opperhuid ervan af gehaald, waardoor de huid de tijd krijgt om zichzelf te vernieuwen. In feite worden de huidcellen opnieuw geactiveerd. De diepte van het effect wordt bepaald aan de hand van de inwerkingstijd van de vloeistof. Bij dermabrasie wordt geen vloeistof gebruikt. De huid wordt als het ware afgeslepen, waardoor de huid gaat vernieuwen. Hiervoor zijn vaak meerdere behandelingen nodig om de huid te vernieuwen en het beste resultaat te bereiken. Je moet er wel rekening mee houden dat de diepe plooien hiermee niet verholpen worden.

Wat kost een behandeling van rimpels?

De prijzen om rimpels te behandelen variëren sterk. Het is namelijk afhankelijk van de behandeling welke prijzen erbij komen kijken. Ook zijn er veel klinieken die andere prijzen hanteren. Het is daarom altijd goed om met de kliniek te bekijken wat de mogelijkheden zijn om jouw rimpels te kunnen verwijderen. Zo heb je bijvoorbeeld al prijzen vanaf 70 euro, maar het kan oplopen tot enkele honderden euro’s wanneer je voor een andere behandeling gaat. Soms loopt het zelfs op tot ver boven de 1000 euro. Doordat rimpels niet als medische noodzaak gezien worden, krijg je niets vergoed door de zorgverzekeraar. Je zult daarom altijd zelf de kosten moeten betalen direct na de behandeling.

Zijn er risico’s verbonden aan een behandeling van rimpels?

Het behandelen van rimpels kan risico’s met zich meebrengen. Het is namelijk een operatie, waardoor je te maken kunt krijgen met infecties, een verstoorde wondgenezing of zelfs gevoelloosheid in een deel van het lichaam. In de meeste gevallen trekt dit gewoon weer weg, maar het kan ook blijvend zijn. Wanneer je de behandelingen onder narcose uitvoert, kan het ook voor komen dat je hier bepaalde problemen mee ondervindt. Hoewel de kans op alle complicaties klein is, wordt er wel geadviseerd om alle adviezen van de arts op te volgen. Zo voorkom je dat jouw wonden lelijk genezen en dat je er alsnog niet jonger uit komt te zien. Houd er daarbij ook rekening mee dat je het verouderingsproces niet stillegt. Je vertraagt het alleen maar, waardoor je er op een later tijdstip alsnog voor behandeld moet worden.