Moedervlekken

Het behandelen van veranderende moedervlekken

Vrijwel iedereen heeft een moedervlek op het lichaam. Deze moedervlekken kunnen namelijk door zonlicht ontstaan. In de meeste gevallen hoeft hier niets aan gedaan te worden. Wanneer een vlek verandert van vorm is er echter wel reden om ermee naar de huisarts te gaan. Je kunt de vlek dan weg laten halen, waardoor er gelijk een laboratoriumonderzoek plaats kan vinden. Onderstaande informatie geeft jou daarom alle kennis die je nodig hebt, waardoor je ook precies weet waar je op moet letten.

Wat zijn moedervlekken?

Moedervlekken zijn een ophoping van een bruine kleurstof in de huid. Deze kunnen vlak, bol, hobbelig, rond, rafelig of ovaal zijn. De normale vlekken hebben een regelmatige vorm en kleur. Deze hoeven ook nooit behandeld te worden. Ze horen bij het lichaam en kunnen daarbij ook geen schade aanrichten. Er zijn echter ook vlekken die onderzocht moeten worden. Wanneer er een onregelmatige vorm, een onscherpe begrenzing of een niet-egale kleur optreedt, dan kan het duiden op een huidaandoening. Ook een afmeting van 6 millimeter of groter moet te allen tijde onderzocht worden. Wanneer de vlekken daarbij ook veranderen of gaan bloeden is het een reden om je zorgen te maken.

Moedervlekken kunnen namelijk veranderen in een vorm van huidkanker. In dit geval is het aan te raden om naar de huisarts te gaan en deze te laten onderzoeken. Een huisarts bepaalt dan of het noodzakelijk is om de vlekken te laten verwijderen of dat het nog aangekeken wordt. Wanneer de vlekken worden verwijderd, worden deze naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek. Deze onderzoeken kunnen uitwijzen of je huidkanker hebt of dat jouw uitslag op een gezonde huid wijst.

Hoe verloopt de behandeling?

Moedervlekken kunnen altijd verwijderd worden bij zowel de huisarts als bij een plastisch chirurg. Het is van belang om hierbij alles te bespreken. Wanneer je bijvoorbeeld bloedverdunners neemt, dan is het van belang dat je een aantal dagen van tevoren stopt met deze te nemen. Jouw huisarts kan jou hierin begeleiden, waardoor er geen onnodige risico’s ontstaan. Ook allergieën voor bijvoorbeeld jodium, pleisters en latex moeten gemeld worden. Zo wordt voorkomen dat er op een verkeerde manier gehandeld wordt als de vlekken verwijderd worden. In veel gevallen wordt er ook aangeraden om paracetamol bij de hand te hebben. Veel mensen ervaren geen pijn, maar er kan wel een branderig gevoel ontstaan.

Daarna worden de moedervlekken weggehaald die op een verandering wijzen. In eerste instantie wordt het gebied eromheen ontsmet. Ook krijg je een plaatselijke verdoving, waardoor je niets van het weghalen zult merken. De verdoving werkt zo snel, dat de arts direct aan de slag kan gaan. De moedervlek wordt dan verwijderd, waardoor er een klein wondje ontstaat. Hiervoor wordt er een sneetje gemaakt en wordt er 2 millimeter extra huid om de vlek weggehaald. Wanneer het nodig is, wordt de wond gehecht. Deze hechtingen kunnen binnen een week of twee worden verwijderd. Ook wordt er een verband of pleister op de wond geplaatst.

De weggesneden moedervlekken worden altijd opgestuurd naar het laboratorium. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is een nieuwe afspraak maken om de hechtingen te laten verwijderen en eventueel pijnstillers in te nemen wanneer de wond brandt. Ook moet je er rekening mee houden dat je tot 24 uur na de ingreep niet mag douchen en dat je niet in bad mag of mag zwemmen zolang de hechtingen erin zitten. Vermijd daarbij ook onverwachte bewegingen. Hierdoor voorkom je dat er druk op de wond komt te staan, waardoor de genezing minder soepel verloopt.

Wat kost een behandeling voor moedervlekken?

Moedervlekken laten verwijderen wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Het is een medische ingreep, waar ook nog achterliggende gedachten bij betrokken zijn. Of de moedervlek weggehaald moet worden, wordt namelijk bepaald door de arts. Wanneer het om cosmetische redenen gaat, wordt het uiteraard niet vergoed. Je kunt in dat geval rekenen op kosten tussen de 75 en 300 euro. Het is daarom van belang dat je jezelf afvraagt waarom je de moedervlek weg laat halen en wat je hiermee opschiet. Mocht je een moedervlek hebben waar niets mee aan de hand is, dan kan het een verstandige keuze zijn om deze gewoon te laten zitten. Uiteraard is het altijd mogelijk om jezelf mooier te laten voelen door de vlekken te laten verwijderen.

Zijn er risico’s verbonden aan het behandelen van moedervlekken?

Het weghalen van moedervlekken brengt weinig risico’s met zich mee. Zo komen wondinfecties vrijwel zelden voor. Er wordt steriel gewerkt en de wond wordt te allen tijde goed afgedekt. Je moet er echter wel voor zorgen dat je zelf ook de juiste nazorg toepast om de infecties op afstand te houden. Als er toch roodheid, pijn of zwellingen optreden of je merkt dat er pus uit de wond komt, moet je direct contact opnemen met de arts die jou behandeld heeft. Ook koorts kan een teken zijn van een infectie. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is contact op te nemen om de uitslag van het laboratoriumonderzoek te horen.