Maagverkleining

Een blijvend resultaat met een maagverkleining

Veel diëten helpen. Echter is dit vaak maar voor een korte tijd, waardoor je al snel weer terug bent op jouw oude gewicht. Dit kan extra stress met zich meebrengen en levert daarnaast veel gezondheidsrisico’s op. Als je alle diëten al hebt geprobeerd en alsmaar terugvalt in het oude patroon, dan kan een maagverkleining een goede oplossing zijn. Deze verkleining geeft jou namelijk de kans om op een stabiel gewicht te blijven, zonder dat je hiervoor nog daadwerkelijk moet diëten. Het kan veel voordelen met zich meebrengen, maar ook enkele risico’s. Het is van belang dat je overal van op de hoogte bent, zodat je jezelf goed kan voorbereiden op de behandeling.

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining is een operatie waarmee je op termijn gewicht kunt verliezen. Deze wordt altijd uitgevoerd wanneer iemand ernstig overgewicht heeft en de diëten hier geen resultaat bij boeken. Jouw maag wordt hierbij verkleind, waardoor je alleen nog maar kleine porties kunt eten en je ook minder honger hebt. Het resultaat is dat je hierbij af kunt vallen en dat je ook op gewicht blijft. Je kunt er niet altijd mee geholpen worden. Zo moet je aan kunnen tonen dat je door gezond eten en veel bewegen niet af kunt vallen. Pas wanneer je dit aan kunt tonen en er geen extra risico’s op kunnen treden, kun je in aanmerking komen bij de arts.

Ook zijn er andere regels opgesteld om in aanmerking te komen voor een maagverkleining. Zo moet je een BMI van meer dan 40 hebben of een BMI van boven de 35 inclusief aantoonbare ziektes die kunnen verergeren door overgewicht. Denk hierbij aan diabetes, een hoge bloeddruk of slaapapneu. Daarbij moet je ook een bepaalde leeftijd bezitten. Je kunt alleen in aanmerking komen wanneer je tussen de 18 en 65 jaar bent. Dit komt door de gezondheidsrisico’s, welke ook niet ter sprake moeten zijn voor de operatie. Er hangt dus veel vanaf als je jouw leefstijl aan wilt kunnen passen. Ook moet je de adviezen van de arts altijd volgen voor in de toekomst. Zo voorkom je dat je alsnog problemen ondervindt met de verkleining.

Hoe verloopt de behandeling?

De maagverkleining gebeurt aan de hand van een operatie. Echter moeten hier eerst veel gesprekken voor gevoerd worden. Jouw gehele lichaam en gezondheid moeten namelijk onderzocht worden. Er moeten immers geen risico’s worden gevonden als de operatie ondergaan wordt. Ook wordt er gekeken hoe je jouw levensstijl kunt verbeteren na de operatie. De gehele methode wordt daarom met jou besproken en je wordt volledig voorbereid op de operatie. Wanneer de behandeling uitgevoerd wordt, ben je onder narcose. Je zult daarom niets meekrijgen wanneer een deel van jouw maag wordt verkleind.

De resultaten van de maagverkleining zijn daarbij enorm. Als eerste ga je minder zwaar worden. Doordat je minder kunt eten zul je ook sneller afvallen. Echter staat dit in verband met hoe zwaar je was voordat je aan de operatie begon. Het gaat immers lang niet altijd op hetzelfde tempo en ieder lichaam reageert ergens anders op. Het is van belang dat je de rest van jouw leven een gezondere levensstijl aanneemt. Je moet voldoende bewegen en daarnaast gezond eten door kleine porties te nemen. Op deze manier kun je tot 40 procent van jouw totale gewicht verliezen en zal jouw BMI drastisch naar beneden gaan. Hierdoor zit je lekker in je vel en kun je weer genieten van de activiteiten die je onderneemt.

Ook ga je na de maagverkleining veel aan je gezondheid merken. Zo zijn er verschillende ziektes verbonden aan overgewicht, zoals diabetes type 2, gewrichtsklachten en een hoge bloeddruk, die hiermee verminderen. Dit kan direct na de operatie al zichtbaar zijn, maar ook op latere basis. Zo kun je minder medicijnen hoeven te slikken, maar ook eventueel stoppen met insuline. Het kan je daarom veel voordelen opleveren voor in de toekomst.

Hoeveel kost een maagverkleining?

De kosten van een maagverkleining zijn niet mals. Zo kost deze al gauw 10.000 euro. Deze kosten omvatten het gehele traject. Zo heb je de gesprekken, screening, de operatie zelf en de begeleiding in de eerste jaren na de operatie. Echter hoef je deze kosten niet zelf op te vangen. Wanneer je een verkleining van de maag krijgt, dan is dit voor medische redenen en wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet hiervoor wel aan alle richtlijnen voldoen. Ook moet je een goede motivatie hebben om jouw gehele leefstijl te veranderen en een grote hoeveelheid acties ondernomen te hebben om af te kunnen vallen.

Zijn er risico’s verbonden aan een maagverkleining?

Een maagverkleining brengt veel risico’s met zich mee. Dit zijn vaak dezelfde complicaties als bij een gewone operatie, alleen door jouw gewicht heb je hier sneller kans op. Denk hierbij aan trombose, waardoor je been rood, dik en pijnlijk wordt. Ook kan deze bloedprop in de longen terecht komen, waardoor het gevaarlijk wordt. Je krijgt daarom direct medicijnen om de kans op trombose te verkleinen. Daarnaast kan er een lekkage ontstaan, waardoor de inhoud van de maag in de buikholte terecht komt. Ook dit kan levensbedreigend zijn. Nabloedingen en infecties kunnen daarnaast voor komen. Zorg er daarom voor dat je hierop let. Hoewel de kans klein is, overlijdt 2 op de 1000 mensen tijdens of vlak na de verkleining. Wees hiervan bewust en zorg dat er geen levensbedreigende situaties voor kunnen komen.