Ontharing

Een effectieve ontharing van jouw lichaam

Haren komen op ieder lichaam voor. Vrijwel ieder gedeelte van het menselijk lichaam heeft haar, wat in verschillende varianten voor komt. Echter wil lang niet iedereen rondlopen met bijvoorbeeld een flinke dos onder de armen of in de schaamstreek. Je gaat dan over op ontharing. Er zijn hiervoor veel verschillende manieren beschikbaar, waardoor je zowel thuis als bij een salon aan de slag kunt gaan met het uitvoeren van de behandelingen. Hierdoor ben je altijd haarvrij en kun je in ieder kledingstuk rondlopen.

Wat is ontharing?

Ontharing is het verwijderen van haren op bepaalde lichaamsdelen. Zo zijn de oksels en schaamstreken de meest onthaarde gebieden van het lichaam. Dit heeft er niet alleen mee te maken dat mensen zich hierdoor zekerder voelen, ook kan het nare luchtjes voorkomen. Vaak gebruiken mensen hier scheermesjes voor, waarmee het haar net boven de huid afgesneden wordt. Dit is de snelste en goedkoopste manier van ontharen. Echter brengt dit ook met zich mee dat het maar van korte duur is en dat het vaak met stoppels terug groeit. Vaak kan het ook nog ontstekingen en wondjes opleveren wanneer je het te snel en niet secuur genoeg doet.

Ontharing kun je thuis ook uitvoeren door te waxen of te harsen. Met waxen wordt er een laagje was op de huid aangebracht, dat hard wordt op den duur. De haren worden hierbij in de harslaag verwerkt, waardoor je ze meetrekt wanneer je de laag eraf haalt. Niet alleen verdwijnen de haren, ook de wortel wordt hiermee uitgetrokken. Het fijne hieraan is dat je er een langdurig resultaat mee kunt bereiken en de nieuwe haartjes niet met stoppels terugkomen. Ook is het vaak een relatief goedkope oplossing. Veel mensen vinden het wel pijnlijk om toe te passen en je kunt er snel wondjes mee trekken.

Ontharing door middel van ontharingscrème

Een minder pijnlijke manier van ontharing waarbij je wel een langdurig effect hebt, is ontharingscrème. Deze crème bevat keratine en eiwitten waardoor het haar als het ware opgelost wordt. De haren laten hierdoor los van de huid en kunnen eenvoudig weggespoeld worden. De haren blijven langer weg dan wanneer je deze scheert, maar minder lang dan met harsen. Wanneer je aan de slag gaat met deze crème, moet je de bijsluiter goed doorlezen. Hierdoor voorkom je dat er complicaties optreden en dat je er uiteindelijk meer aan overhoudt dan de haren op jouw benen. Bij het juiste gebruik hoef je niet snel meer te ontharen.

Ontharing door middel van IPL ontharing

IPL ontharing is een langdurige vorm van ontharen, waarbij het zelfs mogelijk is dat de haren helemaal niet meer terug groeien. Je kunt dit zowel thuis als in een salon uit laten voeren. Hierbij maak je gebruik van een intense pulsed light-apparaat, welke kleine lichtstraaltjes gebruikt om de haren te verhitten. De haarzakjes raken dusdanig beschadigd dat de haren langzaam verdwijnen en dus ook niet meer terug kunnen groeien. Wanneer je er thuis mee aan de slag gaat, moet je er rekening mee houden dat het vaak minder effectief is dan een professionele behandeling. Echter heb je hierdoor wel minder kosten.

Ontharing door gebruik te maken van laserontharing

Ook laserontharing kan uitgevoerd worden door een professional. Dit is de meest moderne manier van ontharen, waarbij de haarzakjes belicht worden. Het pigment in de haarzakjes raken zover verhit dat deze beschadigen. De huid wordt met een laser niet beschadigd, waardoor je dit uitsluitend hoeft te koelen. Je kunt in een korte tijd grote oppervlakten behandelen, waardoor het haar verdwijnt en je niet meer hoeft te scheren.