Liposculptuur

Meer zekerheid door middel van liposculptuur

Vetophopingen kunnen bij iedereen voor komen. Of je nu overgewicht hebt of zelfs dun bent, iedereen kan er last van krijgen. Vaak zit dit voor jezelf in de weg en je kunt er onzeker van worden. Bang dat iemand de vetophoping ziet, dat je de kledingstukken niet meer aankunt die je wilt hebben en dat mensen je daarop afkeuren. Ondanks dat dit vaak niet gebeurt, kan er een gemoedsrust ontstaan dankzij liposculptuur. Voordat je overgaat tot deze behandeling is het echter wel belangrijk dat je weet wat er gedaan wordt en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Wat is een liposculptuur?

Liposculptuur is een behandeling waarbij de vetophopingen worden verwijderd. Deze kunnen op veel verschillende plaatsen voor komen, zoals de buik, billen, armen en benen. Ook de heupen kunnen vetophopingen krijgen. Zowel mannen als vrouwen kunnen hierdoor onzeker worden. Je ziet immers een bobbel zitten, waarbij je het gevoel hebt dat mensen er continu naar kijken. Door een behandeling te ondergaan kan deze vetophoping weggehaald worden en wordt jouw huid als het ware weer strakker getrokken. De vetophopingen zijn in dit geval weg, maar het is afhankelijk van jouw hormoonhuishouding of dit blijvend is of niet. Het zou daarom ook kunnen zijn dat je de behandeling in de toekomst moet herhalen.

Hoe verloopt de behandeling?

Een liposculptuur begint met een kennismakingsgesprek. Dit gesprek moet uitwezen of je geschikt bent voor de behandeling. Niet alleen moet hierbij jouw lichaam onderzocht worden, maar ook het gebied zelf en eventuele risico’s die eraan verbonden zitten. Niet ieder lichaam is immers hetzelfde en ook de rest van de gezondheid kan eraan bijdragen dat je de behandeling niet mag ondergaan. Daarom wordt alles besproken en wordt er een volledige controle uitgevoerd. Pas wanneer alles goed is, kan de behandeling op zichzelf besproken worden. Hierbij krijg je alle ruimte om vragen te stellen, zodat je van alles op de hoogte bent.

Zodra de liposculptuur ingepland is, dan ga je op de afgesproken datum naar de kliniek. Hier wordt het gebied afgetekend en krijg je een plaatselijke verdoving door middel van kleine injecties. Je zult hierdoor wel de gehele behandeling bewust meemaken. Ook kan het zijn dat je eens in de zoveel tijd van positie moet veranderen of moet gaan staan. Wanneer de verdovingen geplaatst zijn, wordt er nog een vloeistof ingespoten. Deze vloeistof dient ook als verdoving, maar kan ook de kans op bloedingen verminderen. 20 tot 30 minuten later begint de daadwerkelijke ingreep, waarbij een stofzuigerslangetje jouw lichaam ingaat. Om een gelijkmatig resultaat te bereiken, worden er kriskras bewegingen gemaakt om het vet te verwijderen.

Aan het einde van de behandeling wordt gekeken in hoeverre er al resultaat is geboekt. Wanneer je een groot gebied laat behandelen met behulp van liposculptuur, kan het zijn dat er meerdere sessies nodig zijn om de gehele vetophoping te verwijderen. Hierdoor krijg je dus ook meerdere malen vloeistof ingespoten krijgen. Deze vloeistof kan uit kleine openingen van de huid weglekken, waardoor er celstof verband wordt aangelegd. Deze vangt het meeste van de vloeistof op en moet meerdere malen vervangen worden om infecties te voorkomen. Zorg er daarbij ook voor dat je iemand hebt die de eerste dagen kan helpen. Je mag namelijk niets ondernemen, waardoor je ook opgehaald moet worden uit de kliniek en de zware taken over moet laten aan de hulp die je hebt.

Hoeveel kost een liposculptuur?

Een liposculptuur brengt kosten met zich mee die in de meeste gevallen niet vergoed worden door een zorgverzekeraar. Het wordt namelijk gezien als een verfraaiing van het lichaam, waardoor je niet in aanmerking komt voor de vergoeding. Alleen wanneer het echt als medische aandoening wordt gezien en je een verwijsbrief van de huisarts hebt, kun je een aanvraag indienen en wordt jouw zaak bekeken. In alle andere gevallen kun je rekenen op bedragen tussen de 1000 en 2300 euro. Het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de kliniek waar jij de behandeling uit laat voeren en op welk gebied de behandeling plaatsvindt. Zorg er daarom voor dat je van tevoren weet hoeveel geld je ervoor opzij moet zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zijn er risico’s verbonden aan een liposculptuur?

Een liposculptuur kan verschillende risico’s met zich meebrengen. Het is immers een operatie die je ondergaat, waardoor er onder andere een kans op nabloedingen is. Deze nabloedingen kunnen al vanaf na de behandeling plaatsvinden, maar ook daarna. Als ze plaatsvinden wanneer je al thuis bent, is het goed om contact op te nemen met de kliniek. Ook infecties kunnen optreden. Ondanks dat er steriel wordt gehandeld, zit de kans er toch in. Andere complicaties die kunnen optreden zijn een onregelmatig huidoppervlak, oedeemvorming, veranderingen van kleur bij de huid en gevoelloosheid op het deel dat behandeld is. Deze gevoelloosheid kan weer verdwijnen, maar het kan ook blijvend zijn.