Onderoogledencorrectie

Een uitgerust gezicht met een onderoogledencorrectie

Iedereen heeft wel eens wallen onder de ogen. Te weinig slaap kan hier namelijk voor zorgen, maar ook een ophoping van vocht. Vaak gaat dit direct weer weg, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Een daarvan is het verouderen van de huid, waardoor het gaat hangen. Als dit het geval is, dan kan er een onderoogledencorrectie uitgevoerd worden. Dankzij deze correctie wordt de huid weer strakgetrokken en zullen de wallen verdwijnen. Je ziet er hierdoor uitgeruster uit en in sommige gevallen zelfs jonger. Onderstaande informatie bereidt jouw daaorm voor op de behandeling, zodat je precies weet wat jou te wachten staat.

Wat is een onderoogledencorrectie?

Een onderoogledencorrectie is een correctie die wordt uitgevoerd wanneer de onderste oogleden verzakken en er walen zijn ontstaan. De huid rondom de ogen kan namelijk slapper worden, waardoor het gaat hangen. Ook de spier rondom het oog of vetophopingen kunnen hier een oorzaak van zijn. Door middel van een correctie kan ervoor gezorgd worden dat de wallen verdwijnen en je er jonger uit komt te zien. Ook kunnen wallen soms het zicht belemmeren. Een chirurg kan in dit geval de uitkomst bieden, waarbij de correctie in een korte tijd voltooid is. Je hoeft hiervoor niet lang in het ziekenhuis te blijven en kunt in de meeste gevallen direct weer aan jouw dagelijkse bezigheden beginnen.

Hoe verloopt de behandeling?

Een onderoogledencorrectie begint met een gesprek. Dit gesprek draait volledig om de klachten en jouw wensen. Het is daarom van belang om zo goed mogelijk te omschrijven welke problemen je ondervindt van jouw wallen. De chirurg bekijkt daarbij ook jouw oogleden. In sommige gevallen wordt er een foto van gemaakt, zodat het eindresultaat vergeleken kan worden met het eerste gesprek. Wanneer dit allemaal gedaan is, wordt de gehele behandeling met jou besproken. Je moet immers weten wat er staat te gebeuren en je kunt hier alle vragen over stellen. Zo ben je ervan verzekerd dat je precies weet wat er staat te gebeuren op de dag van de operatie zelf.

Een onderoogledencorrectie gebeurt onder een plaatselijke verdoving of een algehele narcose. De arts maakt dan een snede in het onderste ooglid, onder de oogharen. Het overtollige vet kan hierdoor eenvoudig weggehaald worden. Het overschot aan huid wordt hierbij ook direct verwijderd, waardoor de huid weer strakgetrokken kan worden. Het wordt hierbij naar de zijkant getrokken en gehecht. Er kunnen hierdoor in eerste instantie littekens ontstaan. Deze trekken in de meeste gevallen weer goed bij. In sommige gevallen wordt de ingreep ook via de binnenkant gedaan, waardoor je de littekens helemaal niet meer ziet.

Houd er wel rekening mee dat de kraaienpootjes en wallen bij de jukbeenderen niet worden verwijderd met een onderoogledencorrectie. Hierdoor zul je altijd last blijven hebben van wallen, maar deze zorgen er niet meer voor dat jouw zicht verhinderd wordt. Het is daarom niet mogelijk om geheel jong en zonder wallen te zijn, maar je zult merken dat jouw gezicht er vele malen beter uitziet. In de toekomst kan het ook voor komen dat je wederom een correctie moet laten uitvoeren. Dit komt doordat de huid wederom kan verslappen en de zwaartekracht toetreedt. Het kan daarom opnieuw voor een extra kostenpost gaan zorgen.

Na de onderoogledencorrectie is het van belang dat je de wonden goed blijft verzorgen. Doordat er zwellingen op kunnen treden, moet je direct beginnen met koelen. Zo voorkom je dat de zwellingen jouw zicht nog meer belemmeren. Ook kan er extra druk komen te staan op jouw ogen. Wanneer de hechtingen eruit zijn, kun je beginnen met het masseren van jouw oogleden. Zo worden de littekens soepeler en ga je hier geen last meer van krijgen. Pas in het begin wel op met zware activiteiten. Alles wat druk zet op jouw hoofd moet je proberen te vermijden of met mate uitvoeren.

Wat kost een onderoogledencorrectie?

Een onderoogledencorrectie wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Het wordt namelijk niet als medische noodzaak gezien, waardoor je het uit eigen zak moet betalen. Ondanks dat je hinder ondervindt van jouw wallen, is het niet direct een ingreep die jouw medische klachten gaat verhelpen. Een correctie kost hierdoor tussen de 700 en 1500 euro, maar kan in sommige gevallen nog verder oplopen. Iedere kliniek hanteert namelijk zijn eigen prijzen. Het is daarom niet alleen goed om te bekijken waar je jezelf het beste bij voelt, maar ook waar de prijzen het beste bij jouw budget passen. Vraag daarom eventueel ook naar meer informatie, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je op de juiste plaats terecht komt.

Welke risico’s zijn er verbonden aan een onderoogledencorrectie?

Een onderoogledencorrectie brengt veel dezelfde risico’s met zich mee als andere operaties. Echter moet je hier wel alert voor zijn, omdat het met jouw ogen te maken heeft. Zo kunnen er nabloedingen optreden. Door het bloed kan het zijn dat de oogleden er langer over doen om er weer normaal uit te zien. Ook kan er soms een gevoelloosheid aan de oogleden optreden. Deze gevoelloosheid trekt na verloop van tijd weer weg, maar het kan wel hinderlijk zijn. Je zult hierdoor veel geduld moeten hebben en er doorheen moeten gaan, net als bij een trekkend litteken. Dit kun je masseren, zodat het steeds minder wordt. In sommige gevallen treedt er ook een vochtophoping op. Wanneer er nabloedingen ontstaan na de onderoogledencorrectie, dan kan dit een verhoogde druk in de oogkas geven. Jouw oogzenuw kan in dit geval beschadigen. Zo zijn een hevige pijn en het verlies van het zicht de verschijnselen. Wanneer dit het geval is, is het van belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de kliniek waar je behandeld bent.