Laserbehandeling

Oneffenheden en overtollig haar weg met een laserbehandeling

De huid kan op verschillende manieren veranderen. Zo kunnen er rimpels ontstaan, krijg je te maken met pigmentvlekken en heb je soms littekens op jouw huid zitten. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen wanneer je in de spiegel kijkt. Ook kun je last hebben van te veel haar op bepaalde delen van jouw lichaam. Door middel van een laserbehandeling kun je ervoor zorgen dat deze kwaaltjes verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt over deze behandelingen, zodat je goed voorbereid het traject in kunt gaan.

Wat is een laserbehandeling?

Een laserbehandeling is een behandeling van de huid en de bijkomende kwalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een laserapparaat. Je kunt hierbij denken aan een huidverjonging of -vernieuwing, rimpelbehandelingen, permanente haarreductie, verwijdering van kleine bloedvaatjes of pigment- en ouderdomsvlekken en ontkleuring van littekens. Hierdoor wordt een natuurlijke uitstraling verbeterd en kun je er weer jonger en energieker uitzien. Wanneer je in de spiegel kijkt, zijn het niet de rimpels die direct opvallen, maar jouw frisse blik die dankzij de behandeling tot stand is gebracht.

Hoe verloopt de behandeling?

Iedere laserbehandeling is anders, omdat ook steeds een ander deel behandeld wordt. Daarom krijg je altijd eerst een intakegesprek, waarin de mogelijkheden worden besproken. Het intakegesprek gaat daarom altijd om de klachten zelf en er wordt gekeken naar jouw situatie. Jouw huid zal daarom ook grondig onderzocht worden. Zo kan er ook beter gekeken welke methode er gebruikt moet worden om tot het beste resultaat te komen. Van hieruit ga je aan de slag met de behandeling zelf, waarbij je een plaatselijke verdoving of een narcose krijgt. Dit is afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat behandeld moet worden.

De laserbehandeling is computergestuurd. Hierdoor kan er nauwkeurig gewerkt worden en wordt er een dun laagje van het huidoppervlak verdampt. De onderliggende huidlagen krimpel hierdoor ook, waardoor er een gladder oppervlak ontstaat. Je voelt hierbij speldenprikjes en na de behandeling voelt de huid vaak warm aan. Zo heb je alle oneffenheden direct weggehaald en wordt de huid gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Dit kan uiteindelijk de textuur verbeteren, krijg je meer volume en worden de littekens in jouw gezicht minder. Na de behandeling ziet de huid er nog twee dagen rood uit en gaat daarna vervellen. Je zult jouw huid daarom na de behandeling goed moeten hydrateren. Hierover krijg je altijd adviezen van de kliniek waar je de behandeling uit laat voeren.

Je moet er wel rekening mee houden dat je met een laserbehandeling het verouderingsproces niet stopt. Na verloop van tijd kan het daarom voor komen dat de rimpels en andere oneffenheden weer terugkomen. De littekens blijven echter wel weg. Na de behandeling blijft het echter wel jarenlang goed, waardoor je er geen rekening mee hoeft te houden om binnen enkele maanden wederom de behandeling te ondergaan. Je kunt deze behandeling tevens uit laten voeren in combinatie met onder andere botox. Zo heb je een nog strakker resultaat en zie je er direct jonger uit. Overleg dit wel eerst met de behandelend arts, zodat er gekeken kan worden naar het beste resultaat en de laserbehandeling op een goede manier uitgevoerd kan worden.

Wat kost een laserbehandeling?

Een laserbehandeling kent verschillende prijsklassen. Het is namelijk afhankelijk van het soort behandeling hoeveel je eraan kwijt gaat zijn. Ook wordt het per behandeling gerekend. Wanneer je bijvoorbeeld ontharing doet door middel van de lasermethode, ben je een geheel andere prijs kwijt dan wanneer je het gelaat laat verzorgen. Zo kun je rekenen op prijzen tussen de 70 en 300 euro. Je moet ook goed opletten bij welke kliniek je het uit laat voeren. De klinieken hanteren namelijk ook allemaal een andere prijslijst. Het kan daarom zijn dat je bij een bepaalde kliniek meer of minder betaalt voor dezelfde behandeling. Ga echter niet alleen op een prijs af. Een lage prijs kan soms ook betekenen dat de kwaliteit minder goed is.

Zijn er risico’s verbonden aan een laserbehandeling?

Een laserbehandeling laat jouw huid branderig aanvoelen. Je kunt een verzachtende creme gebruiken om dit te verhelpen en om jouw huid sneller te genezen. De roodheid gaat binnen zes tot twaalf weken weg. Je hoeft hier geen extra maatregelen voor te nemen. Je kunt namelijk gewoon make-up opdoen wanneer je dit nodig vindt. Het is wel van belang dat je jouw huid niet aan direct zonlicht blootstelt. Doe je dit wel, dan kunnen er pigmentvlekken ontstaan. De pigmentafwijkingen zijn namelijk een van de complicaties die kunnen optreden en dit wordt extra versterkt door zonlicht. Zo kan er juist meer of minder pigment optreden en bij een te diepen behandeling kan het resulteren in littekens. Een laserbehandeling heeft ook niet altijd het gewenste resultaat. Dit komt doordat jouw verwachtingen vaak op een ander gebied liggen dan wat de arts jou heeft verteld. Probeer hier rekening mee te houden en bespreek alle mogelijke resultaten goed. Zo voorkom je dat je teleurgesteld bent met het eindresultaat. Ieder lichaam reageert daarbij anders op de behandeling. Het zou daarom kunnen zijn dat je meerdere behandelingen nodig gaat hebben. Om jouw ogen te beschermen wordt er gebruik gemaakt van een bril. Gebeurt dit niet, dan kun je er veel schade aan overhouden. Zorg er daarom voor dat je deze bril ook daadwerkelijk krijgt, zodat jouw zicht niet weggaat.