Weefselexpansie

Een oprekking van de huid met weefselexpansie

Niet altijd kan de huid alles zelf regelen. Zo raakt deze beschadigd of is niet goed opgerekt om bijvoorbeeld een prothese te kunnen plaatsen. Wanneer je een borstprothese laat plaatsen, moet er bijvoorbeeld voldoende huid over zijn om deze prothese te kunnen bedekken. In dit geval moet de huid opgerekt worden. Dit gebeurt aan de hand van een weefselexpansie. Als je deze behandeling moet ondergaan is het van belang dat je weet wat jou te wachten staat. Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt om goed voorbereid het gesprek en de behandeling in te gaan.

Wat is een weefselexpansie?

Een weefselexpansie is een oprekking van de huid door middel van een ballon. De opgerekte huid kan daarna gebruikt worden om beschadigde huid te bedekken of de huid als het ware uitgerekt aan de rest van het lichaam vast te maken. Dit laatste wordt vaak gedaan wanneer er een huidtumor weggehaald is. Ook wanneer je een borstreconstructie ondergaat moet de huid opgerekt worden om de prothese op de juiste manier te kunnen plaatsen. Er zijn echter wel beperkingen op de toepassing. Zo kan het zijn dat de ingreep meerdere malen herhaald moet worden om tot het gewenste resultaat te komen.

Een weefselexpansie kan daarbij littekens met zich meebrengen. Dit komt doordat er een ballon ingebracht wordt, welke door middel met een zoutoplossing opgepompt wordt. De ballon blijft hierbij zitten, zodat de huid op de juiste manier opgerekt wordt en er op een goede manier gebruik gemaakt kan worden van de opgerekte huid. Het kan daarom een goede uitkomst zijn voor veel verschillende operaties en de arts heeft hierdoor meer ruimte om de operatie uit te kunnen voeren. Je moet echter wel weten hoe de behandelingen daadwerkelijk in zijn werk gaan en op welke manier je de operatie uiteindelijk in moet gaan.

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat je een weefselexpansie ondergaat, krijg je een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er bekeken wat de mogelijkheden zijn en in hoeverre de huid opgerekt moet worden. Ook wordt de volledige behandeling met jou doorgenomen, zodat je weet wat er te wachten staat. Je kunt hierbij jouw verwachtingen vergelijken met het resultaat dat de arts voor ogen heeft. Zo weet je ook of jouw verwachtingen realistisch zijn of dat je deze moet bijstellen. Wanneer dit gehele gesprek plaatsgevonden heeft, komt er nog een kort onderzoek voor jouw algemene gezondheid. Er mogen immers geen extra risico’s opgelopen worden, waardoor jouw gezondheid op peil moet zijn. In sommige gevallen krijg je hier ook nog een bloedonderzoek bij.

Wanneer je gebruik maakt van bloedverdunners of andere medicatie dan kan het zijn dat je hier voor de weefselexpansie mee moet stoppen. De arts kan jou hier altijd advies over geven en jou eventueel begeleiden in de stappen. Vermeld daarom altijd welke medicatie je gebruikt, zodat er geen onnodige risico’s bij komen kijken. Ook moet je minimaal zes weken van tevoren stoppen met roken, omdat dit de wondgenezing kan vertragen. De chirurg hoeft dan alleen nog maar het operatiepatroon op jouw lichaam te tekenen, waarna de behandeling aan de slag kan gaan. Houd er daarbij wel rekening mee dat de behandeling enkele maanden in beslag neemt. Je bent dus niet gelijk na een behandeling klaar.

De weefselexpansie gebeurt aan de hand van een narcose. Je krijgt hierdoor niets mee. Daarna wordt er een snede gemaakt en een onopgeblazen ballon ingebracht. Hieraan zitten een slangetje en ventiel. Op dit moment wordt de ballon nog niet opgeblazen. Je kunt na enkele dagen naar huis, waarna het wachten is tot de wond genezen is. Pas wanneer de genezing voltooid is, wordt er een begin gemaakt aan het opblazen van de ballon. Hiervoor wordt een fysiologische zoutoplossing gebruikt. De ballon begint uit te rekken en jouw huid gaat hierbij mee. De eerste uren voelt dit ongemakkelijk aan. In de maanden daarna kom je een aantal keer op controle om te zien of de huid op de juiste manier mee rekt en om de ballon opnieuw aan te vullen. Zodra de huid het gewenste volume heeft, wordt de ballon operatief verwijderd.

Wat kost een weefselexpansie?

Een weefselexpansie wordt vaak gedaan in combinatie met andere operaties. Denk hierbij aan de borstreconstructie na borstkanker, maar ook wanneer er een huidtumor is geconstateerd. Hierdoor kun je de kosten voor de expansie volledig vergoed krijgen door de zorgverzekeraar. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig. Wanneer je de aanvraag indient, gaat de zorgverzekering ermee aan de slag. Je hoeft hierdoor de gehele rekening dus ook niet te betalen. Het zou wel kunnen zijn dat er eigen risico vanaf gaat. Dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar, maar gebeurt in de meeste gevallen niet.

Zijn er risico’s verbonden aan een weefselexpansie?

Een weefselexpansie is een operatie waar de normale complicaties bij op kunnen treden. Zo kan de wond gaan ontsteken en kan er een nabloeding ontstaan. Doordat je een narcose hebt, kun je ook de problemen hiervan ondervinden. Omdat een ballon geen onderdeel van jouw lichaam is, kan het lichaam deze ook gaan afstoten. Wanneer dit het geval is, dan moet je direct contact opnemen met de kliniek. Er wordt dan gekeken naar een goede oplossing. Het komt zelden voor, maar er kan ook weefselversterf optreden. Hierdoor komt de prothese weer naar buiten en wordt de huid dus niet goed opgerekt.