Dermabrasie

Dermabrasie laat jouw huid er frisser uitzien

Jouw huid verandert naarmate je ouder wordt. Zo kan de huid soms slapper worden, maar je hebt ook vaak last van rimpels en andere oneffenheden. Deze rimpels zijn vaak niet storend, maar toch wil je het liefst een zo glad mogelijke huid hebben als je ouder wordt. Je kunt er dan voor kiezen om dermabrasie toe te laten passen. Met deze behandeling wordt de huid aangepakt en zie je er direct weer frisser en jonger uit. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de behandeling kun je onderstaande informatie doorlezen. Zo weet je precies wat je te wachten staat en wordt jouw eerste consult de start van jouw jongere uiterlijk.

Wat is dermabrasie?

Dermabrasie is een behandeling waarbij de huid wordt weg geschaafd zodat de rimpels en littekens gladder kunnen worden. Deze gecontroleerde manier van wegschaven zorgt er namelijk voor dat de scherpe huidranden minder zichtbaar worden, waardoor je er frisser en jonger uitziet. De behandeling kan voor iedereen geschikt zijn die zich stoort aan kleine oneffenheden, zoals acne littekens, rimpels of zelfs beschadigingen. Alleen is lang niet iedereen geschikt voor de behandeling, omdat je hiervoor aan bepaalde eisen moet voldoen.

Zo mag je voor een dermabrasie niet veel actieve acne hebben. Ook mag je in een recent verleden of op dit moment geen bestralingsbehandelingen in het gezicht hebben gehad of krijgen. Bij brandwonden in het gezicht of een donkere huidskleur wordt ook afgeraden om de behandeling uit te voeren. In combinatie met een chemische peeling in het verleden is deze behandeling ook niet geschikt. Het kan namelijk andere bijwerkingen hebben, waardoor je niet gebaat bent. Wanneer een van deze dingen op jou van toepassing is, dan kun je altijd aan de arts vragen welke behandeling wel uitgevoerd kan worden voor hetzelfde resultaat.

Hoe verloopt de behandeling?

De dermabrasie begint met een consult. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of het de juiste handeling is voor jouw situatie, maar ook wordt de ernst van jouw huid bekeken. Aan de hand hiervan kan namelijk een goed behandelplan opgesteld worden. Hierbij wordt er ook naar jouw verwachtingen gevraagd. Mochten deze sterk afwijken van de werkelijkheid, dan krijg je dit te horen. Stel vooral ook zelf vragen tijdens dit gesprek. Je wilt immers precies weten wat je te wachten staat. Vergeet ook niet om jouw allergieën aan de arts te melden en of je in het verleden onder behandeling bent geweest in het ziekenhuis. Ook bloedverdunners moeten te allen tijde worden gemeld, zodat het juiste advies opgesteld kan worden.

Dermabrasie kan zowel op een specifieke plaats als op het gehele gezicht uitgevoerd worden. De kleine oneffenheden kunnen namelijk met microdermabrasie uitgevoerd worden. Hiervoor wordt de huid goed schoongemaakt en moet je in sommige gevallen een speciale crème opsmeren. Daarna wordt de buitenste laag van de huid weg geschaafd. Dit gebeurt met een ronddraaiende borstel, welke bestaat uit diamantkorrels en staaldraad. Er wordt nooit meer weggehaald dan nodig. Ook het gehele gezicht kan worden behandeld. Deze behandeling kan tot een uur duren, afhankelijk van het gebied dat aangepakt moet worden. Na de behandelingen wordt de huid ingesmeerd, waardoor er een betere genezing ontstaat.

Het is afhankelijk van het behandelbare gebied of je een verdoving of narcose krijgt bij een dermabrasie. Wanneer je een groot deel laat behandelen, dan kan het goed zijn om de verdoving te laten plaatsen. Ook deze verdoving kan in verschillende varianten komen, waarbij er goed wordt gekeken naar de behandeling die jij ondergaat. Hoe groter het gebied, hoe sterker de verdoving moet zijn om de pijn niet te kunnen voelen. In Nederland is het echter niet gebruikelijk dat je een volledige behandeling ondergaat, maar juist de mirco-variant wordt toegepast om jouw rimpels aanzienlijk te verminderen.

Wat kost dermabrasie?

Een dermabrasie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het kan namelijk alleen gezien worden als een verfraaiing van het lichaam, waarbij je zelf gebaat bent. Je moet daarom rekening houden met de kosten die het met zich meebrengt. Deze kosten zijn afhankelijk van de behandeling die je laat uitvoeren en bij welke kliniek je de behandeling ondergaat. Zo liggen de gemiddelde prijzen voor een behandeling in het gezicht tussen de 75 en 130 euro. Het gezicht en de hals komt neer op een bedrag van ongeveer 110 euro en wanneer je jouw decolleté er ook bij pakt, dan wordt dit 150 euro. Hoewel het een vrij korte behandeling is, liggen de kosten dus relatief hoog. Je zult daarom goed moeten kijken welke behandeling je wilt ondergaan en of het resultaat jou helpt om beter in je vel te zitten.

Zijn er risico’s verbonden aan een dermabrasie?

Dermabrasie brengt weinig risico’s en complicaties met zich mee. Dit komt omdat er alleen wordt gewerkt met de bovenste huidlaag. Er kunnen echter wel pigmentafwijkingen ontstaan. Deze zien eruit als donkere vlekken in het gezicht, maar soms ook lichtere vlekken. Deze afwijkingen trekken vaan vanzelf weer weg, waardoor jouw huid weer egaal wordt en je kunt genieten van het eindresultaat. Ook kunnen er nog enkele andere bijwerkingen optreden. Zo hebben mensen die de behandeling hebben gehad soms vergrote poriën, sproetjes of een verergering van huiduitslag. In sommige gevallen krijgt iemand ook sneller een koortslip, littekens of een infectie. Ook deze bijwerkingen zijn minimaal en komen maar zelden voor na de behandelingen.