Ooglidcorrectie

Krijg weer zicht dankzij een ooglidcorrectie

Jouw ogen moeten jou te allen tijde helpen. Echter zijn er veel aandoeningen waardoor het zicht kan veranderen en je hierdoor gehinderd wordt. Denk hierbij aan wallen of hangende oogleden. Deze kunnen in de loop van de tijd ontwikkelen tot een veel ergere aandoening, waardoor je jezelf ook niet meer zeker voelt. In geval van hangende oogleden kan dit ook veel van het zicht laten verdwijnen. Een ooglidcorrectie kan in dit geval een goede uitkomst bieden. Deze correctie moet er namelijk voor zorgen dat jouw oogleden niet meer hangen en je weer vrij door het leven gaat. Ontdek daarom snel de mogelijkheden in onderstaande informatie en ga goed voorbereid naar de kliniek.

Wat is een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie is een correctie van de oogleden. Deze oogleden kunnen namelijk verschillende vormen aannemen en ook met de zwaartekracht kan gaan hangen. Op latere leeftijd kan dit veel narigheden geven, waardoor je de correctie uit kunt laten voeren. De huidveroudering wordt hierdoor tegengegaan en jouw ogen zien er weer jong uit. Door de correctie uit te voeren heb je ook gelijk weer meer zicht, waardoor je weer meer activiteiten kunt ondernemen. Je gaat merken dat je veel meer gaat zien, zonder dat hier veel handelingen voor nodig zijn. De verouderingskenmerken zijn snel verleden tijd.

Hoe verloopt de behandeling?

Een ooglidcorrectie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het is namelijk afhankelijk van jouw klachten wat er gedaan moet worden om jou weer de ogen te geven die je wilt. Zo kan het bovenooglid gecorrigeerd worden, maar ook het onderooglid. Beide oogleden behoeven een andere manier van werken en daarom wordt er altijd eerst een eerste gesprek ingepland. Tijdens dit gesprek worden jouw klachten besproken en wordt er gekeken naar jouw ogen. Het is namelijk van belang dat de arts precies weet wat er aan de hand is en in hoeverre dit gecorrigeerd kan worden. In sommige gevallen worden er ook foto’s gemaakt voor in het medische dossier, zodat de start vergeleken kan worden met het eindresultaat.

Wanneer je een ooglidcorrectie uit laat voeren voor het bovenooglid, dan wordt jouw boze blik als het ware verwijderd. Hangende oogleden kunnen het zicht belemmeren, maar komen bij veel mensen voor. Naar mate je ouder wordt, gaat de zwaartekracht immers toetreden. Een chirurg kan dit verhelpen door een reepje huid boven het oog te verwijderen, waardoor het ooglid als het ware naar boven geholpen wordt. Wanneer deze behandeling uitgevoerd is, wordt de huid gehecht. De oogleden worden hierdoor strakker getrokken en de klachten zijn vaak direct verholpen. Je moet er wel rekening mee houden dat er zwellingen op kunnen treden. Zorg er daarom voor dat je jouw ogen gaat koelen, zodat deze zwellingen geen kans hebben.

Bij een onderooglidcorrectie draait het voornamelijk om het verhelpen van wallen. Tijdens deze ooglidcorrectie wordt huid onder de ogen verwijderd, zodat de losse huid strakker getrokken kan worden. De verouderde huid krijgt hierdoor geen kans om wallen te veroorzaken en deze zullen daarom ook direct verdwijnen tijdens de operatie. Jouw ogen worden dus als het ware omhoog gelift. Na de ingreep is niets meer te zien en is het een kwestie van de ogen op de juiste manier koelen om zwellingen tegen te gaan. Ook moeten de hechtingen er nog uitgehaald worden, zodat jouw ogen de kans hebben om goed te kunnen genezen.

Hoeveel kost een ooglidcorrectie?

Een ooglidcorrectie brengt hoge kosten met zich mee. Het is afhankelijk van de plek waar de correctie uitgevoerd wordt of het daadwerkelijk vergoed gaat worden door de zorgverzekering. Een onderooglidcorrectie wordt niet vergoed. Dit komt doordat het niet gezien wordt als medische ingreep. Een verwijzing van de huisarts is daarom ook niet nodig. Een bovenooglidcorrectie kan wel vergoed worden, mits de klachten zo erg zijn dat het ook daadwerkelijk hinder geeft. Het is echter wel afhankelijk van de klachten of het vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering vergoed wordt.

Bij een basisverzekering moet je aan strenge eisen voldoen om het vergoed te krijgen. Dit houdt in dat er sprake moet zijn van bijvoorbeeld een aangeboren afwijking of wanneer de bovenoogleden voor minimaal de helft over jouw pupil heen zijn gaan hangen. Ook een chronische aandoening kan reden zijn om de ingreep te vergoeden. Echter zijn deze eisen zo streng dat je hier in de meeste gevallen niet voor in aanmerking komt. Je kunt dan in sommige gevallen wel terugvallen op jouw aanvullende zorgverzekering. Het is afhankelijk van jouw verzekeraar in hoeverre de eisen gelden en hoeveel er vergoed wordt. Zo moeten de oogleden voor minimaal een derde jouw pupil bedekken of de zijkant van het gezichtsveld belemmeren.

Zijn er risico’s verbonden aan een ooglidcorrectie?

De risico’s van een ooglidcorrectie kunnen sterk uiteenlopen. Dit komt doordat geen enkel oog hetzelfde is. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met irritatie van het oog. Er wordt dichtbij jouw oog gewerkt, waardoor er snel irritaties op kunnen treden. Ook kun je een allergische reactie op de verdovingsvloeistof krijgen. Hiervoor zijn vaak medicijnen te verkrijgen om dit te verhelpen. Ook zijn er verschillende risico’s die bij iedere operatie op kunnen treden. Denk hierbij aan infecties, nabloedingen of een verstoorde wondgenezing. Het is raadzaam om bij complicaties contact op te nemen met de kliniek waar jij de behandeling hebt laten plaatsvinden. Zij kunnen jou namelijk precies vertellen wat je eraan kunt doen om het te verhelpen.