Littekencorrectie

Minder littekens dankzij een littekencorrectie

Littekens kunnen er lelijk uitzien. Veel littekens zijn verspreid over het gehele lichaam, maar soms zitten ze op plekken die veel op kunnen vallen. Denk bijvoorbeeld aan jouw gezicht. Deze littekens wil je het liefste weg hebben, zodat je weer een egaler uiterlijk hebt. Een littekencorrectie kan ervoor zorgen dat het litteken voor een groot deel wegtrekt, waardoor je er minder last van hebt en de onzekerheden kunnen verdwijnen. Om jezelf voor te bereiden op de behandeling kun je onderstaande informatie doorlezen. Zo weet je precies wat er staat te gebeuren en kun je jezelf volledig voorbereiden op het eerste gesprek.

Wat is een littekencorrectie?

Een littekencorrectie is de correctie die de vorm van de littekens verbetert door middel van een chirurgische ingreep. Zo kunnen de littekens bijvoorbeeld verwijderd worden en de wond opnieuw gesloten, maar ook kan de ligging of de lengte aangepast worden. Hoewel je het liefst helemaal geen littekens wilt hebben, zullen ze nooit helemaal verdwijnen. Deze plekken ontstaan namelijk wanneer je last hebt van een wond dat niet goed geneest na een operatie. Vaak heeft dit te maken met de vorm van de wond, waardoor er te veel littekenweefsel wordt aangemaakt. Ook kan het zijn dat je onvoldoende rust hebt genomen na de operatie of de wond geïnfecteerd is.

Een littekencorrectie kan ook uitgevoerd worden wanneer het een erfelijke aanleg is dat er een lelijke wondgenezing optreedt. Dit komt vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur of wanneer er te veel spanning op de wondranden komt te staan. In sommige gevallen kan het litteken ook in de verkeerde richting gegroeid zijn. Hierdoor is deze heftiger dan normaal, wat weer resulteert in onzekerheden. Door de correctie uit te voeren kan de ligging veranderen, waardoor het litteken ook vele malen lichter wordt. Je gaat hem hierdoor minder goed zien. De correctie wordt hierbij altijd onder een plaatselijke verdoving uitgevoerd, maar kan soms ook met narcose gedaan worden. Het is daarom altijd goed om te weten hoe groot het oppervlak is en welke behandeling er plaats gaat vinden.

Hoe verloopt de behandeling?

Een littekencorrectie wordt geheel aangepast op de ernst van jouw aandoening. Zo kan het zijn dat er op de kliniek zelf gehandeld wordt, maar ook dat er een dagopname plaatsvindt. Je moet voor een operatie altijd nuchter zijn. Dit wordt allemaal uitgelegd in een eerste kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt er ook bekeken hoe de littekens zijn en welke behandeling er nodig is om dit weer goed te krijgen. Je moet tijdens dit gesprek ook goed aangeven welke medicijnen je gebruikt en of er operaties of ziektes zijn geweest. Het kan zijn dat je voor de behandeling moet stoppen met de operatie, zoals bijvoorbeeld met bloedverdunners. Ook moet je minimaal zes weken voor de behandeling stoppen met roken, waardoor de kans op ontstekingen verkleind wordt.

Dan gaat de littekencorrectie van start. Er wordt een incisie gemaakt, waardoor het litteken verwijderd kan worden. Afhankelijk van de grootte van het litteken wordt de wond opengelaten of juist te sluiten. Door bepaalde technieken kan het litteken onregelmatig gemaakt worden. Hierdoor kan de wond beter genezen en zul je weinig tot niets meer van de behandeling zien. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een huidtransplantaat om de wond dicht te maken. Hierbij wordt de huid op een andere plek weggehaald en ingehecht in de wond. De gehele operatie duurt maximaal 45 minuten, waarna er een drukkend verband aangelegd wordt. In de meeste gevallen is dit een hechtpleister. Deze kan blijven zitten totdat de hechtingen verwijderd worden in de kliniek.

Na de littekencorrectie kun je vrijwel direct naar huis. Je hebt hiervoor wel iemand nodig die jou naar huis brengt. Je mag zelf namelijk geen auto besturen. Na drie dagen mag je het verband zelf verwijderen en kun je douchen. Je moet dan wel een pleister op de wond plakken. Na een tot twee weken worden de hechtingen verwijderd. Ondanks dat de wondgenezing dan al goed op weg is, mag je nog geen zware inspanningen verrichten. Ga daarom geen acties ondernemen waarbij je de wond belast, zodat de genezing verder kan gaan zonder spanningen. Voor de rest kun je met een crème aan de slag gaan om de wond soepel te houden.

Wat kost een littekencorrectie?

Een littekencorrectie kent een prijskaartje. Dit prijskaartje wordt bepaald aan de hand van de grootte van het te behandelende oppervlak. Ook het aantal littekens dat verwijderd moet worden, bepaalt een deel van de prijs. Zo beginnen de prijzen bij 600 euro en kunnen oplopen tot boven de 100 euro. Het is daarbij ook afhankelijk van de kliniek waar je de behandeling uit laat voeren. Zo kan de ene kliniek veel lagere prijzen hanteren dan anderen. Ga echter nooit van de laagste prijs uit. Het is namelijk niet altijd beter om een lage prijs aan te houden. De kwaliteit kan hierbij verslechteren. Houd er ook rekening mee dat de meeste zorgverzekeraars de behandeling niet vergoeden. Het wordt namelijk als een cosmetische ingreep gezien en er zitten vaak geen medische redenen achter.

Zijn er risico’s verbonden aan een littekencorrectie?

Een littekencorrectie is een operatie, hierdoor kunnen er complicaties optreden. Denk bijvoorbeeld aan problemen na de narcose, een trombosebeen, infecties, bloeduitstortingen en een gevoelloze huid. Ook is er nooit symmetrie te garanderen. Jouw lichaam ontwikkelt zich immers op een eigen manier, waardoor je ook assymetrisch kunt zijn. In sommige gevallen komen er ook extra kosten bij kijken. Dit is voornamelijk het geval wanneer er meerdere behandelingen nodig zijn om het beste resultaat te verkrijgen. Hier word je vaak van tevoren al over ingelicht. Je komt dus niet naderhand voor verrassingen te staan. Een littekencorrectie kan ook gepaard gaan met pijnklachten en zwellingen. Wanneer dit voorkomt, moet je contact opnemen met de kliniek. Er kan dan gekeken worden naar een goede oplossing en een behandeling. In sommige gevallen is de juiste zalf of medicatie al voldoende. Laat je hierbij altijd goed adviseren. Mocht er een beschadiging aan het weefsel zijn opgetreden, dan zijn er vaak ook aanvullende behandelingen nodig om dit recht te trekken. Ook dit brengt weer extra kosten met zich mee. Je zult daarom goed moeten kijken of het binnen jouw budget past.