Botox

Verschillende problemen worden verholpen met botox

Rimpels wil niemand. Echter kan er na verloop van tijd toch een spoor van ouderdom toetreden. Veel mensen storen zich hier niet aan. Wanneer je jezelf hier wel aan stoort, dan zijn er verschillende oplossingen voor. Een daarvan is botox. Deze behandeling kan als cosmetische ingreep gedaan worden, waarna je er direct weer jonger uitziet. Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt om aan de behandelingen te kunnen beginnen.

Wat is botox?

Botox is een andere naam voor Botuline toxine. Dit is een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant. In de cosmetische wereld wordt dit gebruikt om rimpels tegen te gaan. Echter kan het ook gebruikt worden als middel tegen tandenknarsen, migraine en overmatig zweten. Het verlamt als het ware de spieren, waardoor deze verslappen en de rimpels gladgetrokken worden. De behandeling is echter niet eeuwig. Na enige tijd herstelt de spier namelijk weer, waardoor de rimpels langzaam terugkomen. Doordat het eiwit meerdere malen wordt verdund, is het veilig te gebruiken. Mocht dit niet gebeuren, dan kan het schadelijke gevolgen hebben.

Botox kent veel verschillende toepassingsmogelijkheden. In de meeste gevallen wordt het tegen alle soorten rimpels gebruikt. Denk aan fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels. Echter kan het ook voor de lippen gebruikt worden, wanneer je bijvoorbeeld asymmetrische lippen of afhangende mondhoeken hebt. Omdat het de spieren verslapt, kan het ook het tandenknarsen tegengaan. Echter wordt het hier vrijwel nooit voor gebruikt. De meeste mensen laten de behandeling uitvoeren om er jonger uit te zien.

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat er botox op de plekken ingespoten wordt, is er een kennismakingsgesprek met de arts. Tijdens dit gesprek bespreek je jouw wensen en wordt er naar jouw huid gekeken. Zo kan de behandeling plaatsvinden bij de lippen, mondhoeken, wenkbrauwen, onder de ogen of bij de rimpels. Er worden daarbij vragen gesteld over jouw persoonlijke en medische situatie, waardoor de mogelijkheden ook helder worden. Niet iedere behandeling heeft namelijk hetzelfde resultaat. Doordat de behandeling tijdelijk is, wordt er ook gelijk gekeken naar de toekomst. De behandelplannen worden hierdoor opgesteld.

Omdat botox op verschillende manieren toegepast kan worden, worden er ook foto’s gemaakt van de te behandelende plaatsen. De resultaten kunnen op deze manier goed zichtbaar worden. Daarna volgt een eerste behandeling. Je krijgt hiervoor geen verdoving. Door middel van een spuit wordt het eiwit in de spier geïnjecteerd. Binnen tien tot vijftien minuten kun je alweer buiten zijn. Wanneer je het eiwit in de oksels gespoten krijgt, dan worden de zenuwen die de zweetklieren aansturen verlamd. Bij een migraine gaat het voornamelijk om de spieren die hoofdpijnen kunnen triggeren. Zo worden de injecties in het voorhoofd of de nek gespoten, afhankelijk van de spieren die jouw hoofdpijn een boost geven.

Een gummy smile is een ander gebied dat behandeld kan worden door middel van botox. Hierbij is er veel tandvlees zichtbaar tijdens het lachen. Dit kan jou weerhouden van een lach. Tijdens de behandeling wordt er daarom een injectie in de bovenlip gespoten, wat de spier ontspant die jouw lip bij iedere lach optrekt. Zo wordt er minder tandvlees zichtbaar en dit kan tot vier maanden na de behandeling aanhouden. Ook kunnen jouw wenkbrauwen gelift worden door middel van deze injecties. De sombere look die je in eerste instantie had, gaat weg. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat de wenkbrauw niet in zijn geheel opgetrokken gaat worden.

Wat kost botox?

De kosten voor botox verschillen per kliniek en per behandeling die je uitvoert. Ondanks dat een lage prijs aantrekkelijk kan zijn, is het vaak niet de goede oplossing. De grootte van het gebied waarin het eiwit wordt gespoten bepaalt uiteindelijk de gehele prijs. Ook de hoeveelheid rimpels kunnen hieraan bijdragen. Zo kunnen de kosten variëren tussen de 60 en 1000 euro. Houd er wel rekening mee dat 60 euro heel goedkoop is en dat het er vaak niet beter op wordt. Zorg er daarom voor dat je nooit voor de goedkoopste oplossing gaat en bespreek de kosten met de chirurg die jouw behandeling waarschijnlijk uit gaat voeren. Zo voorkom je dat je uiteindelijk op een veel hogere kostenpost uit gaat komen.

Zijn er risico’s verbonden aan botox?

Botox komt niet zonder gevaren. Zo wordt het vaak verward met fillers, wat schadelijk is voor de gezondheid. Wanneer je de behandelingen door een goede arts uit laat voeren kun je de kans op complicaties sterk verminderen. Je moet echter wel rekening houden met veel andere bijzaken. Zo kunnen de oogleden gaan hangen. Dit gebeurt wanneer het eiwit te hoog wordt geplaatst en de voorhofdspier tot rust wordt gebracht. Te veel botox in combinatie met een te hoog of te laag geplaatste injectie zorgt ervoor dat de oogleden zover gaan hangen dat jouw zicht volledig kan verdwijnen. Ook kun je hangende lippen krijgen of kun je niet meer lachen. Daarom blijft het belangrijk dat je de behandelingen door een bekwame arts uit laat voeren.