Bovenooglidcorrectie

Een bovenooglidcorrectie doet wonderen

Jouw oogleden kunnen na verloop van tijd gaan hangen. Dit kan niet alleen voor onzekerheden zorgen, maar ook jouw zicht veranderen. Hoe lager de oogleden gaan hangen, hoe minder je ziet. Omdat dit voor veel problemen kan zorgen, kun je ervoor kiezen om een bovenooglidcorrectie uit te voeren. Deze correctie is een korte ingreep, maar je moet er wel op voorbereid zijn. Zo voorkom je dat je verkeerde keuzes maakt en ga je goed voorbereid het eerste gesprek in.

Wat is een bovenooglidcorrectie?

Een bovenooglidcorrectie is een correctie van de bovenoogleden. Deze kunnen na verloop van tijd gaan hangen. Dit komt doordat de huid rondom het oog slapper wordt naarmate je ouder wordt. In sommige gevallen kan dit samengaan met het uitpuilen van vetweefsel vanuit de oogkas. Hierdoor gaan de oogleden uitrekken en rusten deze op de wimpels of gaan deze er zelfs overheen hangen. Het resultaat is dat je weinig meer ziet. Met deze correctie kan de huid erboven weer strakgetrokken worden en zie je er in een oogopslag weer jonger uit. Het een moe gevoel is ook gelijk verleden tijd.

Maar hoe ontstaat deze aandoening? Vaak is het gewoon een veroudering van de huid zijn, maar in sommige gevallen heeft het ook te maken met een laagstand van de wenkbrauwen. Deze laagstand is niet altijd al aanwezig, maar kan ook in verloop van tijd gebeuren in combinatie met de hangende oogleden. Een plastische chirurg kan ervoor zorgen dat jouw gehele huid strak wordt, wat weer kan leiden tot een goed zicht. Met hangende oogleden kun je immers minder zien, wat ook jouw dagelijkse werkzaamheden kan vergemakkelijken. Je zult hierdoor altijd profijt hebben van de ingreep.

Hoe verloopt de behandeling?

Voordat je aan de bovenooglidcorrectie gaat beginnen, wordt er een gesprek ingepland. Dit gesprek zal voornamelijk over de klachten gaan, maar ook wordt de situatie bekeken en wordt er een inventarisatie gemaakt van de gezondheidsrisico’s. Het is namelijk van belang dat alles op papier staat, waardoor er geen onnodige risico’s genomen wordt. Zo moet je bijvoorbeeld melden als je bloedverdunners gebruikt. In de meeste gevallen moet je hiermee stoppen voordat de operatie uitgevoerd wordt. Ook krijg je veel instructies mee om je voor te bereiden op de ingreep. Dit wordt allemaal met jou doorgesproken tijdens dit gesprek. Er is daarom ook altijd ruimte voor vragen. Zo voorkom je dat je met twijfels of onzekerheden achterblijft en ga je goed voorbereid de behandeling in.

De bovenooglidcorrectie gebeurt onder een plaatselijke verdoving. Je krijgt hierdoor altijd de gehele behandeling mee. De ingreep duurt echter niet lang. Het is namelijk binnen drie kwartier tot een uur voltooid. Voordat de chirurg aan de slag gaat, wordt er een tekening op jouw oogleden gemaakt. Dit dient als richtlijn, waardoor de behandeling beter uitgevoerd kan worden. Daarna begint de behandeling zelf. Het overtollige huid en het vetweefsel wordt hierbij verwijderd, waardoor het litteken in de natuurlijke plooi van het ooglid zal vallen. Je zult hierdoor weinig tot niets zien van de ingreep. Wanneer de behandeling voltooid is, wordt de huid gehecht. Deze hechtingen moeten er vaak nog uitgehaald worden, waardoor je nog een keer terug moet naar kliniek.

Na de bovenooglidcorrectie mag je direct naar huis. Wanneer je onder narcose bent geholpen, dan moet je iets langer blijven. Toch mag je hierbij vaak dezelfde dag nog naar huis toe. Soms wordt hierbij aangeraden om niet zelf te rijden. Jouw ogen kunnen namelijk dik, blauw en gezwollen zijn. Toch zou dit in de meeste gevallen geen belemmering van het zicht geven. De ergste zwellingen zijn daarbij na tien dagen verdwenen en je kunt je altijd wassen en douchen. Zorg er wel voor dat je jouw ogen blijft koelen, waardoor de ergste zwellingen overgaan. Ook moet er weinig tot geen druk op jouw hoofd komen te staan. Doe daarom rustig aan totdat je merkt dat de genezing voorspoedig verloopt.

Hoeveel kost een bovenooglidcorrectie?

Een bovenooglidcorrectie brengt soms hoge kosten met zich mee. Dit komt doordat het vaak niet vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar. Het wordt immers lang niet altijd als medische noodzaak gezien, omdat het een soort verfraaiing van het lichaam is. Toch kan het soms wel vergoed worden. Hiervoor moet je echter aan strenge eisen voldoen. Zo moet het oog voor minimaal de helft bedekt zijn door het ooglid en moeten er aantoonbare klachten zijn. Jouw situatie wordt hierdoor altijd goed bekeken. Wanneer je niet vanuit de basisverzekering een vergoeding kunt krijgen, is het soms nog mogelijk om dit te doen vanuit een aanvullende verzekering. Hier zijn namelijk minder strenge eisen van toepassing.

Zijn er risico’s verbonden aan een bovenooglidcorrectie?

Een bovenooglidcorrectie kan enkele risico’s met zich meebrengen. Zo kan er lekkage van bloeddruppels of wondvocht zijn. Dit treedt vaker op na de operatie, waardoor je er ook niet vreemd van op hoeft te kijken. Ook kan er nabloeding optreden. Hierdoor kan het langer duren voordat de oogleden en het gebied eromheen de normale vorm terugkrijgen. Wanneer de operatie net uitgevoerd is, dan is het soms ook mogelijk dat je jouw ogen niet geheel kunt openen of sluiten. Eventuele uitdroging moet dan tegengegaan worden. Hiervoor worden oogdruppels voorgeschreven, welke je op doktersadvies moet toedienen.

Jouw oogleden kunnen ook gaan trekken na de bovenooglidcorrectie. Dit komt doordat de littekens niet soepel zijn. Om de soepelheid toch te krijgen, kun je de littekens insmeren en masseren. Zo gaat het trekkende gevoel weg. Ook zijn de oogleden soms gevoelloos. Dit verdwijnt vaak vanzelf weer. Wat soms niet verdwijnt is het verzakken van de oogleden. Het kan in de toekomst voor komen dat je opnieuw een correctie uit moet laten voeren omdat de zwaartekracht opnieuw toegeslagen heeft. Hierdoor kan het ook assymetrisch gaan lijken, wat vaak weer voor nieuwe onzekerheden gaat zorgen.