Haartransplantatie

Een haartransplantatie gaat kaalheid tegen

Iedereen heeft last van haaruitval. Bij de een is dit meer dan bij de andere, waardoor iemand steeds kaler kan worden. Dit kan voor inhammen op het voorhoofd zorgen, maar ook een terugtrekkende haargrens of een steeds groter wordende kale plek. Dit komt voornamelijk bij mannen voor. Veel mensen willen hier verandering in brengen, zodat er weer zelfvertrouwen kan zijn. Hiervoor is een haartransplantatie een goede oplossing. Met deze transplantatie wordt ervoor gezorgd dat de kale plekken verdwijnen en je weer goed in je vel zit. Als je deze behandeling wilt ondergaan is het goed om er zoveel mogelijk over te weten te komen, zodat je goed voorbereid de behandeling uit kunt laten voeren.

Wat is een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een ingreep waarbij het haarzakje van de ene plaats op de hoofd naar een ander wordt verplaatst. Met deze transplantatie wordt ervoor gezorgd dat lokale kaalheid verdwijnt. Er zijn hiervoor verschillende methoden ontwikkeld, waardoor er goed op iedere situatie ingespeeld kan worden. De transplantatie wordt vaak bij mensen uitgevoerd die veel haaruitval hebben. Vaak gaat het hierbij om een erfelijke vorm, maar soms ook om andere redenen. Ook kan het daarom voor komen dat er op verschillende plaatsen gebruik wordt gemaakt van deze behandelmethode, omdat ieder hoofd anders reageert en dus ook op andere plaatsen last krijgt van kaalheid.

Hoe verloopt de behandeling?

Hoe de behandeling van een haartransplantatie verloopt is bij alle plekken hetzelfde. Je begint namelijk met een kennismakingsgesprek, waarbij je informatie kunt winnen met betrekking tot jouw eigen situatie. Zo bekijkt een arts welke plekken er kaal zijn en in hoeverre een transplantatie mogelijk is. De grens tussen het behaarde gedeelte en het kale gedeelte wordt hierbij bekeken. Aan de hand hiervan wordt namelijk ook bekeken hoe het er in de toekomst uit komt te zien. Zo voorkomt de arts dat er in de toekomst teleurstellingen zullen komen. Hierdoor kan ook een betere planning van de behandelingen opgesteld worden. Er moeten immers ook correcties uitgevoerd worden wanneer de kaalheid verder optreedt.

Een haartransplantatie gebeurt uiteindelijk onder een plaatselijke verdoving. Een deel van het eigen haar wordt bij het achterhoofd weggehaald, waarna er follicular units van het haar op de kale plekken worden ingezet. Deze units is slechts een klein deel van het donorhaar en bestaat uit maximaal drie haarzakjes. Wanneer een unit uit een haarzakje ontstaat, heet dit een single-graft en anders een micro-graft. De zeer kleine haardeeltjes zorgen voor een natuurlijk resultaat, waardoor men niet gaat merken dat je de transplantatie bent ondergaan. De behandeling is daarbij pijnloos, doordat alles goed verdoofd is.

Deze verdovingen worden met kleine injecties toegediend tijdens de haartransplantatie. Daarna ben je al gauw 4 uur onder de pannen. Het is afhankelijk van het aantal units dat geplaatst moet worden hoelang de behandeling echt duurt. Ook zijn er veel verschillende technieken waarvan gebruik gemaakt kan worden. Denk hierbij aan de stripmethode (FUT), de extractiemethode (FUE) of een laser. Welke methode er gebruikt wordt, is afhankelijk van jouw situatie en welke de arts het meest geschikt vindt. Wanneer de transplantatie voltooid is, kun je direct naar huis. Het is daarbij van belang dat je de voortgang van de genezing in de gaten houdt en de voorschriften van de arts opvolgt. Zo voorkom je dat er iets fout gaat.

Wat kost een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is geen goedkope ingreep. Het is afhankelijk van jouw situatie hoeveel je hier precies aan kwijt gaat zijn. Het is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid grafts die getransplanteerd moeten worden wat de totaalprijs wordt. Hoe groter de plekken, hoe hoger de prijs uit gaat vallen. Je kunt erop rekenen dat er 800 tot 1200 grafts nodig zijn, wat neerkomt op een prijs van 3300 tot 4300 euro voor de transplantatie. Iedere kliniek hanteert echter andere kosten. Het is daarom verstandig om van tevoren te informeren welke kosten er gehanteerd worden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ook moet je er rekening mee houden dat een haartransplantatie niet vergoed wordt. Het wordt door de zorgverzekering als cosmetische ingreep gezien. Hierdoor kun je geen aanspraak maken op jouw basis- of aanvullende verzekering. Alleen wanneer er echt aantoonbare medische klachten zijn, is er in sommige gevallen iets te regelen. Echter zijn de eisen hierbij zo streng, dat er weinig kans is dat je de vergoeding ook daadwerkelijk zou kunnen krijgen. Je kunt daarom beter zelf het geld bij elkaar sparen, omdat het anders lang kan gaan duren voordat je een antwoord krijgt van de verzekeraar.

Zijn er risico’s verbonden aan een haartransplantatie?

Aan een haartransplantatie zitten risico’s verbonden. Het is een operatie, waarbij infectie een van de complicaties kan zijn. Ook kun je soms een verlittekening of een tegenvallende groei van de getransplanteerde haren ontdekken. Deze risico’s zijn echter zo klein, dat je er weinig tot geen last van gaat hebben. Ondanks dat deze kans klein is, moet je het wel weten. Laat daarom altijd jouw gehele behandeling door een deskundige arts uitvoeren, waardoor je de complicaties kunt voorkomen. Het is daarbij ook van belang dat je alle voorschriften opvolgt. Een goede nazorg zorgt er immers voor dat je weinig last gaat krijgen en dat je kunt gaan genieten van jouw nieuwe dos haar.