Liposuctie

Verwijder overtollig vet door middel van een liposuctie

Overtollig vet kan vaak voor veel problemen zorgen. Niet alleen levert het problemen op met bepaalde kledingstukken, ook voel je jezelf vaak niet fijn in jouw eigen lichaam. De verschillende diëten leveren daarbij vaak niets op. Het lichaam maakt het namelijk net zo snel weer aan als dat jij het eraf probeert te krijgen. Liposuctie kan in dit geval de enige oplossing zijn. Dankzij deze behandeling kan het overtollige vet uit jouw lichaam verdwijnen en kun je weer aantrekken wat je wilt. Ontdek daarom zelf de mogelijkheden en zorg ervoor dat je met jouw lichaam aan de slag gaat.

Wat is een liposuctie?

Een liposuctie is het verwijderen van overtollig onderhuids vet. Dit wordt gedaan door middel van een speciale zuigtechniek, waardoor de contouren van het lichaam verbeteren. De meest behandelde plaatsen zijn de billen, heupen, buik en bovenbenen. Vaak zijn dit opvallende ophopingen, waarvoor een persoon niet direct dik hoeft te zijn. Het kan hierdoor ook niet gezien worden als alternatief tegen overgewicht, maar alleen wanneer je een stabiel gewicht hebt. Ook moet de huid elastisch en in goede conditie zijn. Lang niet iedereen kan daarom de behandeling ondergaan. Je zult daarom goed moeten bespreken wat de mogelijkheden zijn en op welke manier er een resultaat geboekt kan worden.

Hoe verloopt de behandeling?

De liposuctie wordt in een kennismakingsgesprek besproken. Hierbij moet er namelijk goed gekeken worden in hoeverre je geschikt bent om de behandeling uit te kunnen voeren. Jouw gehele lichaam wordt daarom onderzocht en er wordt gekeken naar het gebied zelf. Als dit allemaal goed is, dan wordt het gebied afgetekend en worden verdoofd met kleine injecties. Je hebt hierdoor alleen een verdoving op de plaats die daadwerkelijk behandeld gaat worden. Hierdoor ga je veel van de behandeling bewust meemaken. Je zult er daarom goed op voorbereid moeten zijn en jouw chirurg moet alles met jou bespreken.

Wanneer de verdovingen geplaatst zijn, kan de vloeistof ingespoten worden voor de liposuctie. Ook dit is wederom een verdoving voor de ingreep. Door de uitgebreide lokale verdoving is er ook een verminderde kans op bloedingen. Na 20 tot 30 minuten is deze verdoving ingewerkt en kan er een stofzuigerslangetje in jouw lichaam gaan. Deze gaat het overtollige vetweefsel wegzuigen. Het wegzuigen gebeurt door het slangetje heen en weer te bewegen, waarbij een kris-kras beweging tot stand wordt gebracht. Door deze beweging kan er op regelmatige basis een resultaat verkregen worden.

Tijdens de liposuctie kan er gevraagd worden om van positie te veranderen. Ook moet je in sommige gevallen gaan staan. Dit voorkomt dat er geen gelijkmatige behandeling meer plaatsvindt. De sneden die zijn gemaakt in jouw lichaam worden na de behandeling weer dichtgemaakt. Dit gebeurt aan de hand van plakkers. Je kunt echter niet direct jouw gewone kleren aandoen. De arts zal eerst een elastisch verband of een elastische broek aandoen om zwellingen en bloeduitstortingen te voorkomen. Het is van belang dat je dit erom houdt zolang de arts dit aangeeft.

In de meeste gevallen is een liposuctie in slechts een behandeling klaar. Echter mag er maar een bepaalde hoeveelheid verdovingsvloeistof ingespoten worden, waardoor het bij grotere oppervlakten noodzakelijk is om de volledige verwijdering in meerdere sessies uit te voeren. De uitgebreide gebieden behoeven hierdoor iets meer aandacht. Als alle behandelingen achter de rug zijn, dan kan het zijn dat de vloeistof uit de kleine openingen in de huid weglekt. Dit kan direct plaatsvinden. Het celstof verband kan dit vocht opvangen. Houd er wel rekening mee dat je na de behandelingen zelf niets mag ondernemen. Je zult daarom altijd moeten bespreken hoe je opgehaald wordt en welke hulp je de eerste dagen kunt hebben.

Hoeveel kost een liposuctie?

Een liposuctie brengt altijd kosten met zich mee. Deze kosten zijn vaak niet mals, maar het is het meer dan waard. Zeker wanneer je veel last hebt van de aandoeningen, dan kun je het geld er goed aan uitgeven. De prijzen die de klinieken rekenen verschillen niet alleen per kliniek, maar ook per lichaamsdeel dat behandeld moet worden. Zo kun je rekenen op prijzen tussen de 1000 en 2300 euro. Deze moet je in de meeste gevallen zelf betalen. Het wordt namelijk als verfraaiing van het lichaam gezien. In sommige gevallen kan het echter wel vergoed worden. Dit is alleen wanneer er een medische aandoening wordt geconstateerd en je moet hier altijd een verwijsbrief van de huisarts voor hebben.

Zijn er risico’s verbonden aan een liposuctie?

Een liposuctie kan enkele risico’s en complicaties met zich meebrengen. In eerste instantie zijn dit dezelfde complicaties als bij de gewone operaties. Echter zijn een onregelmatig huidoppervlak, oedeemvorming, gevoelloosheid van een deel van de huid en een verandering van kleur ook belangrijk om in het achterhoofd te houden. De oneffenheden tonen zich vaak aan de hand van bobbels of rimpels. Dit is een onderhuidse schade en kan niet meer verholpen worden. Ook vochtophopingen kunnen voor komen. De vochtophopingen kunnen verholpen worden met een punctie, waardoor de genezing voortgezet kan worden.