Acne is een enorm veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft en een breed scala van niveaus heeft met betrekking tot de ernst ervan. Het kan namelijk zo ernstig zijn, dat er acne littekens verschijnen. De wetenschappelijke term voor acne is acne vulgaris, wat letterlijk vertaald wordt als “gewone acne”. Er is een aanzienlijke hoeveelheid controverse geweest over de exacte oorzaak van acne. Dermatologen beweerden bijvoorbeeld ooit dat het eten van vettig voedsel en chocolade de oorzaak was van deze huidaandoening. Recenter onderzoek heeft gesuggereerd dat hormonale fluctuatie in het lichaam de belangrijkste oorzaak van acne kan zijn, zoals tijdens de puberteit, tijdens een zwangerschap, tijdens je menstruatie en in tijden van stress wanneer de huid meestal vetter is. Wanneer dode huidcellen en talg, de natuurlijke olie die geproduceerd wordt door klieren in de huid, poriën verstoppen, vormt zich acne en kan het behoorlijk ernstig worden als ze niet worden behandeld. Gelukkig bestaat er een acne behandeling om het probleem op te lossen. Er bestaan zelfs meerdere soorten behandelingen, van gezichtsreinigers met benzoylperoxide of salicylzuur, tot natuurlijke remedies met een speciale olie en appelazijn. Sommigen van hen zijn effectiever dan anderen en sommige zullen effectiever zijn voor bepaalde mensen en niet voor anderen. Het hangt af van wat voor soort acne dat je hebt.

Hoe wordt acne meestal behandeld?

Dermatologen adviseren over het algemeen om te beginnen met een acne behandeling via een dagelijks huidverzorgingsregime, voordat de meer extreme of gevaarlijke behandelingswijzen worden gebruikt, zoals lasertherapie of dermabrasie. Een dagelijks huidverzorgingsregime is essentieel voor het voorkomen van acne, evenals voor het handhaven van een goede balans van olie in de huid. Acne begint zich ongeveer 90 dagen te vormen, voordat het daadwerkelijk boven het oppervlak van de huid verschijnt. Dat betekent dat er, zelfs in tijden dat er geen acne kan worden gezien, nog steeds een strikt en dagelijks huidverzorgingsregime moet worden gevolgd.

Een voorbeeld van een standaard huidverzorgingsroutine

Een voorbeeld van een standaard huidverzorgingsroutine is als volgt:

  • Kies een milde gezichtsreiniger die afhankelijk is van de ernst van acne en was je gezicht hiermee ‘s morgens en ‘s avonds.
  • Dep het na elke wasbeurt droog en breng een toner of samentrekkend middel aan op het hele gezicht met een watje en laat het vervolgens drogen.
  • Breng, indien nodig, een acne-medicijncrème of -gel direct aan op de puistjes, of het hele gezicht.
  • Als de droogheid na een paar dagen een probleem wordt, begin dan met het aanbrengen van een olievrije vocht inbrengende crème als vierde stap.
  • Voor lichaamsacne, kies je best voor een exfoliërende acne body wash dewelke je kan gebruiken tijdens elke douche of bad.

Niet alle acneproducten zijn op dezelfde manier gemaakt en elke persoon reageert anders op bepaalde acnemedicijnen, wat betekent dat het voor een individu wat proberen kan worden om een ​​effectieve acnebehandeling te vinden. Bovendien kan het enkele weken tot een maand duren voordat de substantiële resultaten worden ervaren. Nadat een dergelijke behandeling is geprobeerd en mislukt, kan het tijd zijn om een ​​afspraak te maken met een dermatoloog die een acnebehandeling kan bedenken die specifiek is afgestemd op elke patiënt. Een dermatoloog kan je ook verder helpen met de juiste producten en behandeling om acne littekens te voorkomen.

Als je gewoon niet van je acne af kan komen, is dat heel erg lastig. Zeker in dat geval moet een dermatoloog aangesproken worden. Vele mensen hebben het dan ook moeilijk om van acne af te komen, maar als je echt van je acne af wilt, moet je zeker en vast een aantal behandelingen proberen die voor jou hopelijk verbazingwekkend goed werken.